De huiself

Angus is een huiself die gek is op huishoudelijke klusjes en netheid. Hij is goed bevriend met de mevrouw waar hij voor werkt. Maar dan moet hij verhuizen, en hij komt terecht in het huis van de grootste sloddervos van de hele wereld – Alex. Aanvankelijk zijn ze niet dol op elkaar, en de moed zakt Angus in de schoenen. Want Alex houdt er helemaal niet van dat hij haar helpt met opruimen. Zij houdt namelijk van haar rommel, ze is er stiekem zelfs een beetje fier op. Maar dan leren de twee driftkoppen elkaar beter kennen, en gaan ze samen op avontuur. En misschien lijken ze toch meer op elkaar dan dat ze eerst dachten.

Dit boek is opgebouwd als een dossier dat bestaat uit verschillende soorten teksten. Deze loodsen je op een vlotte manier doorheen het verhaal. Het merendeel van de documenten zijn uittreksels uit Angus’ dagboek. Dit wordt aangevuld met stukjes uit Alex’ agenda, briefjes van Alex’ juf naar haar ouders en de antwoorden, pagina’s uit een reisboek van het Betoverde Rijk en plannetjes van Alex haar huis. Deze verschillende documenten en schrijfstijlen verdiepen het verhaal. Het klinkt misschien verwarrend, maar dit is het zeker niet. Er worden hierdoor dingen gevisualiseerd, die anders wat abstract zouden blijven.

Een vlot te lezen, grappig en soms ook spannend boek van veelschrijver Bruce Coville. De illustraties van Paul Kidby vullen de tekst mooi aan.