De jager en zijn hond

Een wonderlijke reis door de wereld van Bruegel

Dat illustratrice Sassafras De Bruyn een grote bewondering koestert voor Pieter Bruegel De Oude, mag geweten zijn. Ze houdt van zijn eigenzinnigheid en vindingrijke speelsheid. Van zijn fantastische wezens: koppotigen, levende skeletten en vliegende vissen. Gebaseerd op zijn schilderijen creëerde ze dit mooie prentenboek. Een verhaal over een wonderlijke reis van een jager en zijn hond. Woorden zijn overbodig in dit verhaal, de beelden zeggen voldoende.

De jager herkennen we als een personage uit Bruegels 'Jagers in de sneeuw'. In het begin lijkt hij wat verloren rond te dolen in een zee van witte leegte. Een grote vogel neemt hem mee op pad. Via een scheur komt hij terecht in 'de strijd tussen carnaval en vasten'. Vervolgens reist hij van het ene schilderij naar het andere. Sassafras herschept de sfeer van Bruegel. Ze herschikt zijn schilderijen en personages om zo haar eigen verhaal te maken. Zo achtervolgt bijvoorbeeld de Dulle Griet onze jager tot bij de toren van Babel. Telkens weer leidt de vogel onze jager via een of andere doorgang naar een ander schilderij. Zal hij er uiteindelijk in slagen zijn eigen schilderij terug te vinden?

Sassafras zegt in haar nawoord: 'Met Bruegel ben ik nooit klaar.' Net als Bruegels schilderijen zijn ook Sassafras tekeningen weelderig gevuld. Een mooi prentenboek om jonge kinderen op een speelse manier kennis te laten maken met het meesterschap van Pieter Bruegel De Oude.