De Kerstwens

De kerstwens is een traditioneel kerstverhaal met een leuk woordgebruik. Dat begint al bij de eerste zinnen: “Het was Kerstavond en Theo was aan het vechten met een kartonnen doos. De doos was aan de winnende hand. Iemand was heel enthousiast met plakband in de weer geweest.” Die eerste zinnen laten je meteen kennismaken met de stijl waarin de rest van het boek geschreven is. De woorden zijn treffend, de humor aanwezig.

Het verhaal begint cliché met een jongetje, Theo, dat alleen thuis is. De oppas ligt in slaap aan de keukentafel met haar gezicht op haar telefoon. Zijn ouders zijn uit werken. Maar dan denkt Theo een vallende ster te zien. Met heel zijn hart wenst hij om niet “allenig” te zijn (en hoopt hij dat wensen niet geven om de juiste spelling) wanneer de kerstversiering tot leven komt. De engel, het hobbelpaard, het roodborstje en het blikken soldaatje komen hem gezelschap houden. Samen met hen beleeft Theo die avond avonturen. Die zijn mooi geïllustreerd met tekeningen in een nostalgisch kleurenpalet. Dat ze niet steeds tot in detail overeenkomen met de tekst heeft mij niet gestoord.

Uiteraard komt alles goed en gaan de wensen van zowel de vier figuren als van Theo in vervulling. Daardoor is het een hartverwarmend kerstboek voor iedereen vanaf 5 jaar.