De Koning en de kip

Catharina Valckx schrijft al over 'Koning en Kip' sinds 1997. Nu werden vijf van hun schattige avonturen gebundeld, waaronder 'De kip is ziek', een verhaal dat nog nooit eerder in druk verscheen. Het werd een mooie uitgave met een prachtige vormgeving. Het boek trekt echter niet zo meteen aan, omwille van de vrij klassieke kleurenkeuze voor de cover. De speelsheid van de verhalen binnenin wordt hierin absoluut niet weerspiegeld. Misschien mikte men eerder op de statigheid van de koning?
Koning is behoorlijk zelfvoldaan en zelfs een tikje pretentieus, maar zijn eigenwijze vriendin Kip houdt hem in evenwicht. Soms wordt er al eens gekibbeld, maar de vriendschap tussen hen is bijzonder en sterk. Zelfs wanneer een huishoudster ten tonele verschijnt die echt niet van kippen houdt. En wanneer de hongerige wolf het gemunt heeft op Kip, kan de Koning pas echt bewijzen wat hij waard is.
Dit boek is een topper van formaat, de teksten zijn bijzonder vlot geschreven en toveren regelmatig een glimlach op ieders gezicht. Het is altijd bijzonder als een auteur een heel eigen stijl weet over te brengen. Hoewel haar boeken rond Billie de hamster toch heel anders zijn en ik dus even twijfelde wanneer ik het boek voor het eerst zag, wist ik al snel zeker dat ik een echte Valckx in mijn handen had. Mooi.