De koning en de zee
In 21 zeer korte verhaaltjes komt de koning in contact met allerlei natuurelementen, maar ook met dingen en gevoelens. Nu eens is hij verwonderd, dan weer boos of juist heel dankbaar. Het geheel wordt ondersteund door sobere maar zeer krachtige illustraties.
De koning wordt voorgesteld als een typische koning, hij vindt het vanzelfsprekend dat iedereen en alles naar hem luistert en er ondersteboven van is wanneer dat niet gebeurt of wanneer hij beseft dat hij toch niet alles weet. Het magische van dit boekje is dat de grens van stereotype nooit wordt overschreden zodat de koning altijd iets kinderlijk en onschuldigs blijft hebben. Hij gaat in dialoog met onder andere de zee en een geest alsof het de normaalste zaak is en zonder oordelen of besluiten te vormen. Je krijgt geen antwoorden, enkel leuke aanzetten om de deur naar filosoferen te openen ('Hoe gaat het met je?', vroeg de koning aan het boek. 'Dat vraag ik jou al de hele tijd', zei het boek.).
De verhaaltjes bestaan slechts uit een klein aantal zinnen (soms zelfs maar twee), maar elk woord is zo gekozen dat ze meer zeggen dan een half boek. De illustraties zijn een koning waardig. Hoewel ze zeer sober zijn, stralen ze veel gevoel uit en geven de essentie perfect weer. De koning is telkens een collage van hetzelfde uitgeknipte hoofd (één keer in het knalrood omdat hij boos is) en kroon (die hem tot koning maakt), maar met een andere mantel afhankelijk van het verhaaltje. De rust die dit boekje uitstraalt is heerlijk en een welgekomen afwisseling in de vele vaak schreeuwerige kinderboeken. Hoewel dit geen typisch kinderboek is, want iedereen zal zich in de koning herkennen en niet anders kunnen dan even stil te staan bij de wereld om zich heen.
Moet het nog vermeld worden dat zowel auteur Heinz Janisch, als illustrator Wolf Erlbruch meerdere belangrijke prijzen hebben gewonnen. Deze uitgave is mogelijk gemaakt dankzij een beurs van het Goethe-instituut en is reeds de tweede druk. Helaas is de illustrator Wolf Erlbruch in 2022 overleden.