De koningin is verdwenen

'De koningin is verdwenen' is meer dan alleen een verhaal. Het is ook een theaterstuk, een cd en eigenlijk ook gewoon een langgerekt stuk poëzie. De kaft trok meteen mijn aandacht, maar het boek bleef uiteindelijk lang liggen, wat jammer is, want het blijkt een pareltje te zijn.
Hoewel de pers niet altijd even lovend is over het theaterstuk, kon het boek me wel bekoren. Schrijfster (tevens actrice) Anna Vercammen creëerde een tekst die met de nodige subtiliteit de persoonlijke tragedie van een koninkrijk beschrijft. De koningin is namelijk verdwenen, het hoe en het waarom worden in het midden gelaten. Ideaal, voor een boek waarin rouwverwerking één van de thema's is, want zo krijg je ook meteen een breder doelpubliek en kan iedereen er zijn eigen invulling aan geven. Iets wat ook erg typisch is voor rouwverwerking an sich.
Het samenspel tussen woord en beeld is zeer geslaagd. Sabien Clement heeft ervaring met het thema (Linus, Eksternacht), maar blijft zichzelf heruitvinden. De subtiliteit van de tekst komt ook mooi tot uiting in de sobere beelden in zwart, wit en rood. Bij het boek zit ook een cd, van het muzikaal duo De anale fase, niet toevallig bestaande uit Vercammen zelf en haar kompaan Joeri Cnapelinckx. Een leuk extraatje, maar niet noodzakelijk. Het ontbreken ervan had ook de prijs misschien wat kunnen drukken en bijgevolg de drempel kunnen verlagen.