De laatste vikingkrijger
Een groep jonge Vikingen vertrekt op hun eerste rooftocht naar het Frankische Rijk. Hun oorspronkelijke doel, Parijs, bereiken ze echter nooit. Een mysterieuze reden leidt hen de rivier de Maas op. Daar, in het hartje van de Maasvallei lonkt een oude zilverschat. We zijn in het jaar 885. In de Jekervallei besluit de jonge Betto zijn ouderlijk huis te verlaten om samen met de kleine Gudula naar haar geboortedorp aan de Maas terug te keren. De band die hij heeft met het meisje doet hem denken aan zijn zus, Hedelin, die jaren geleden met Vikingen naar het Noorden was vertrokken, op zoek naar hun moeder. Zou ze haar gevonden hebben?
De laatste vikingkrijger is het vervolg op Vikingbloed maar kan ook los daarvan gelezen worden. Als verteller kiest Hanegreefs een skald, een hofdichter uit de Vikingtijd. Niemand minder dan Bragi neemt het woord en rijgt de gebeurtenissen als een vertelling aan mekaar. Als ziener is hij natuurlijk mee met de drijfveren van de Goden, die deelt hij graag met jou. Hij introduceert ook de Nornir. Deze drie zussen, de schikgodinnen, weven samen het verhaal van ieders leven: wat was, wat is en wat zal zijn. Soms neemt er iemand zijn eigen lot in handen. Daar houden de zussen niet van.
We volgen afwisselend een groep Vikingen vertrekkend in Jutland (Denemarken) en een jongeman in het Frankische rijk. Er wordt in achttien korte hoofdstukken niet alleen heel wat heen en weer gesprongen tussen de verschillende personages, maar ook voor- en achteruit in de tijd. De gebeurtenissen worden ingeleid door Bragi en becommentarieerd door de Norni. Heel wat niveaus om uit mekaar te houden. Ongeoefende lezers staan voor een uitdaging. Aandacht vereist! Boven elk hoofdstuk staat gelukkig wel telkens een aanduiding van de locatie en de tijd waar we ons bevinden, een noodzakelijke houvast. Vermoedelijk ben je wel iets meer mee als je het eerste boek reeds gelezen hebt. De tekst is verder vlot leesbaar, zonder moeilijke constructies of woordenschat. Hanegreefs besteedt veel aandacht aan het recreëren van de sfeer en gewoonten uit de tijd van de Vikingkrijgers. Altijd fijn iets bij te leren tijdens het lezen van een spannend verhaal! Geschiedenisliefhebbers komen zeker aan hun trekken. De rooftochten van de Vikingen naar de dorpjes in het Frankische rijk worden uitgebreid beschreven. Het verhaal zelf blijft tot het einde voldoende aan je trekken. Dat zal zeker die vervloekte zilverschat zijn!
Volgt iedereen zijn levensdraden zoals ze door de Nornir gesponnen werden? Of nemen ze hun eigen lot in handen?