De lijst van Violet Sopjes
De elfjarige Violet vindt het moeilijk om met anderen te communiceren en gaat elke ontmoeting het liefst uit de weg. Bij de psychologe Ingeborg krijgt ze opdrachten om mensen te ontmoeten en het is ook de bedoeling dat ze die ontmoetingen in een schrift noteert. Ze neemt de opdracht heel ernstig, en besluit dat ze met al haar klasgenoten een speelafspraakje zal maken. Het verloop van die momenten noteert ze uitgebreid in het schrift. Tijdens de speelafspraken lijkt ze haar angst om contact te leggen goed onder controle te hebben. Ze beleeft aanvankelijk vooral grappige en originele momenten. Een kleuter wiens driewieler tussen de sporen geklemd raakt, weten ze net op tijd te redden, dat klinkt spannend. Een klasgenootje dat in het huis woont waar ‘Wiplala’ werd opgenomen, is best origineel. Maar naarmate het verhaal vordert, worden de verhalen die ze noteert en ook aan Ingeborg vertelt steeds ongeloofwaardiger. Ongedeerd ontsnappen aan de inslag van een bliksem tijdens het polsstokspringen over een sloot, lijkt vreemd. En wanneer ze op een boerderij een geheime groep dodo’s ontdekken, lijkt de fantasie het van de werkelijkheid over te nemen.
De langzame overgang van realiteit naar al te creatieve verbeelding, die je als volwassen lezer fronsend opmerkt, stellen ook Violets ouders en Ingeborg vast. Hun ingreep zorgt voor een verrassende wending en legt ook de diepere laag van dit verhaal ontroerend bloot.
Het verhaal leest vlot. De grappige ontmoetingen, die zich afspelen in een herkenbare context, zullen jonge lezers omwille van de originele invalshoeken vast aanspreken. Ook de lay-out, met oog voor ruime witruimte tussen de zinnen en in de rand, draagt bij tot vloeiend lezen. De zwart en groen getinte illustraties in het boek lijken gedrukt. Ze verbeelden niet alleen wat er zich in het verhaal afspeelt. Ze sluiten ook mooi aan bij het hoofdpersonage en haar beleving, enigszins statisch met gevoelige details.
De diepere laag in het verhaal, kan herkenning bieden voor wie met gelijkaardige gevoelens worstelt. Maar bovenal nodigt de ingenieuze wijze waarop dit verhaal is opgebouwd uit tot samenlezen en reflecteren.