De macht van het zwaard

'De macht van het zwaard' is een bundeling van vier boeken 'De aardmagiër', 'De watermagiër', 'De vuurmagiër' en 'De zwarte magiër'. In deze vier boeken - al eerder besproken op Pluizer - gaat Cyane de strijd aan met Tronador. Het verhaal begint eigenlijk bij de geboorte van Cyane. Ze wordt geboren in een adellijk gezin en is voorbestemd om te trouwen met de rijkste graaf om zo het rijk van haar vader uit te breiden. Voor de tovenaar Meroboth is zij echter de draagster van het zwaard waarmee hij het rijk van de duisternis wil verslaan. Daarom gaat hij al vanaf haar geboorte in een verlaten torenkamer in het kasteel wonen en zorgt hij ervoor dat zij in het oog wordt gehouden door de kat Sindra en de stalknecht Tiron. Dit wordt echter moeilijker wanneer Cyanes vader besluit om Cyane te laten opvoeden door de deftige Gondolin. Hoewel Cyane van nature niet volgzaam is, komen er toch voorbereidingen voor het huwelijk met graaf Thorvald. Pas de nacht voor het huwelijk besluit Cyane mee te gaan met Meroboth en Tiron. Van de omvang van haar opdracht heeft ze op dat moment nog geen idee, maar ze wil niet gewoon uitgehuwelijkt worden. Gondolin betrapt haar, laat haar niet alleen en vertrekt mee op de queeste die hen te wachten staat.
Cyanes opdracht is op zoek te gaan naar de drie magische diamanten die in het zwaard passen waarmee de strijd tussen het Rijk van het Licht en het Rijk van het Duister zal uitgevochten worden. Cyane is ook diegene die zal vechten voor het Rijk van het Licht. Eén van de diamanten is bij Meroboth, de andere twee zijn bij zijn twee broers. De queeste leidt hen eerst naar de dwerg die het zwaard heeft gesmeed en dan verder naar de twee andere broers van de drieling waarvan Meroboth deel uit maakt. Onderweg komen ze figuren tegen die zich bij hun groepje aansluiten en mee de strijd aangaan. De meest opvallende figuur hiervan is zonder twijfel Ikor, een vroegere meesterspion van Tronador, meester van het Duister.
Wanneer zij uiteindelijk aankomen in het Rijk van het Duister en ook daar het zwaard van het Duister en zijn vertegenwoordiger hebben gevonden, kan het gevecht beginnen. Deze finale is verrassend en zorgt ervoor dat het boek op een juiste manier kan afgesloten worden.
Dit vervolgverhaal begint spannend en blijft dit tot het einde. Nu de vier delen gebundeld zijn hoef je als lezer niet meetr te wachten tot je het volgende deel bemachtigd hebt. De grootste troef van dit boek is het uitdiepen van de zo verschillende en fascinerende personages. De fantasiefiguren doen op het eerste zicht nogal stereotiep aan – de smedende dwergen – maar komen gaandeweg tot meer diepgang. De lezer beleeft het verhaal door de ogen van Cyane, maar leeft evenzeer mee met de andere personages die elk hun eigen ontwikkelingen doormaken.
Jammer is wel dat alles net iets te duidelijk gesuggereerd wordt, zodat het verhaal voorspelbaar wordt. Vaak vervalt het hierdoor in clichés en komt het weinig origineel uit de hoek. Actie en verrassende wendingen zijn er in overvloed. Maar al te vaak gebeurt dit doordat Cyane haar intuïtie volgt en zo “toevallig” ergens terecht komt waar iets aan de hand is of een belangrijk personage op haar zit te wachten. Dit komt de geloofwaardigheid niet ten goede. Spijtig, want het is een boek dat erg vlot leest en in het verleden al door veel tieners verslonden werd.