De Moemins en de grote overstroming

Dit boek is een heruitgave van het allereerste boek over de Moemins, van oorsprong Zweedse trollen die in de Moeminvallei wonen. In dit verhaal, De Moemins en de grote overstroming, lezen we hoe het volkje ertoe gekomen is om in deze vallei te gaan wonen. Moemins zijn enorm populair in Zweden en Finland, hier in België in mindere mate. Vooral via de leesboeken (zoals deze) zijn ze hier bekend geraakt, maar in Zweden verschenen er 74 stripverhalen, negen leesboeken en vijf prentenboeken, maar ook heel wat films en series, waarvan de Japans-Nederlandse de bekendste is. Moemins lijken niet op de trollen zoals men ze in Scandinavië kent, maar eerder op kruising tussen een nijlpaard en een rat.
Tove Jansson is binnen de Zweedse kinderliteratuur samen met Astrid Lindgren en Lennart Hellsing, één van de grote namen die erom bekend staan om de leefwereld en de fantasie van het kind eerst te plaatsen. Zij brachten een heel nieuwe wind in de wereld van de kinderliteratuur. Omdat het in 2014 honderd jaar geleden is dat Tove Jansson geboren werd, besloot Clavis het boek opnieuw uit te geven, helemaal in de stijl van toen. Kenmerkend zijn de pentekeningen en de sepiatinten die Toves werk zo authentiek maken.
In dit boek zijn Moemin en Mamamoem op zoek naar Papamoem, die al lang zoek is. Tijdens hun zoektocht komen er gaandeweg een aantal personages bij die in de Moeminverhalen een belangrijke rol zullen spelen, zoals Sniff, Snorkmaiden, Kleine Maj en Snufkin. De titel zegt het zelf: op hun tocht worden ze geconfronteerd met een overstroming, maar gelukkig zijn er een aantal wezens die hen te hulp schieten.
Volgens de website van de uitgeverij kan je dit boek voorlezen vanaf vijf jaar, maar dat lijkt me een beetje hoog gegrepen. Vandaar de keuze voor zes jaar om voor te lezen, acht jaar om het zelf te lezen.