De NEEhoorn

Ergens in een land hier heel erg ver vandaan wordt op een dag de allerschattigste eenhoorn geboren. Hij ziet er ongelooflijk schattig uit, echt om op te vreten. Maar schijn bedriegt! Deze kleine eenhoorn is zo chagrijnig dat hij op alles heel luid "NEE!" antwoordt. Al snel wordt hij omgedoopt tot "de NEEhoorn". Op een dag ontsnapt hij van zijn irritant vrolijke familie. Op zijn tocht komt hij een dove wasbeer, een onbeleefde hond en een betweterige prinses tegen. Samen gaan ze op pad om lekker chagrijnig te zijn.

Schrijver Marc-Uwe Kling en illustratrice Astrid Henn vertellen op speelse wijze het verhaal van deze eenhoorn. Ze creëren met hun taal en tekeningen een groot contrast tussen het snoezelige en het chagrijnige. Kling doet dit door te spelen met rijm, maar de verzen zijn niet strak beregeld. Vertaler Jaap Robben buigt op ingenieuze wijze de spellingsregels naar zijn hand. De illustraties van de eenhoorns zijn haast overdreven fantasierijk en lief; regenbogen, hartjes en suikerspinroze bomen zijn in overvloed aanwezig. Daar tegenover staan de donker omwalde, boze ogen van de jonge NEEhoorn. 

De humor van Kling en Henn brengt dit boek tot leven. Het zal meerdere malen een glimlach op je gezicht brengen. Jammer genoeg is het verhaal niet veel soeps. Er kan meer mee gedaan worden, waardoor lezers en voorlezers wel wat op hun honger blijven zitten.

De NEEhoorn is leuk om voor te lezen, maar kan zeker ook fijn zijn voor jonge lezertjes.