De Onzichtbaren. De heks van Dark Falls

Dit boek is het tweede deel van de serie ‘De Onzichtbaren’. Vorige zomer ontstond er in Misty Bay een hechte vriendschapsband tussen Douglas, Crystal en Peter. Ze vormden samen de kinderbende ‘De Onzichtbaren’. Een groep jonge speurders met elk hun eigen talenten. Douglas is een ‘poort’. Door zijn gave kan hij een doorgang maken tussen het heden en het verleden. Crystal is de wildebras van de bende. Zij kan gedachten en emoties van anderen aanvoelen. Haar oma is een ex-lid van de originele bende van De Onzichtbaren. Zij heeft Crystal geleerd om haar gave goed te gebruiken. Peter heeft geen bovennatuurlijke gaven. Maar hij kan geweldig goed verbanden leggen tussen gebeurtenissen en feiten.
Douglas krijgt een mail van Crystal met de vraag of hij samen met Peter in de paasvakantie naar Dark Falls wil komen.  Hij heeft hij er eerst niet echt zin in. Hun vorig avontuur siddert nog na. Maar na een ruzie met zijn vader beslist Douglas om toch te gaan. Zijn vrienden houden tenminste van hem. En dat gevoel krijgt hij niet bij zijn vader.
Peter wacht hem op aan het station met minder goed nieuws. Crystal is sinds vorige nacht niet meer thuis geweest. Douglas en Peter weten dat Crystal een onderzoek begonnen is naar de oude legende van de heks van Dark Falls. Volgens die legende zou er vroeger in Dark Falls een vrouw gewoond hebben, Maryann, die andere vrouwen vermoorde. Het was Algernon Finch, een plaatselijke held, die erin slaagde om deze vrouw uit te schakelen. Samen met zijn jachthonden kon hij Maryann naar de top van een klip drijven. Marayann verdween daar in de diepe waters van Shine Falls. Douglas en Peter voelen dat de verdwijning van hun vriendin geen toeval is. Ze moeten in actie treden voor er iets ergs met hun vriendin gebeurt! Als het al niet te laat is. Op de kamer van Crystal vindt Peter de eerste aanwijzingen voor hun zoektocht die leidt tot een verrassende ontknoping!
Op de achterkant van het boek staat een commentaar van Stephen King: ”De nieuwe Harry Potter”. Dat klinkt veelbelovend! Ook de cover heeft iets mysterieus waardoor dit boek vraagt om gelezen te worden. Maar het lezen van het boek is net als het varen op de zee, met ups en downs. Soms word je echt meegezogen in het verhaal en dan weer ligt alles stil, kabbelt het verhaal gewoon verder. Toch lees je het verhaal met plezier uit.
De drie hoofdpersonages hebben dezelfde leeftijd als de beoogde lezer. Hierdoor zal de jonge lezer zeker dichter bij het verhaal komen te staan. Alle drie hebben ze een eigen problematiek: Douglas heeft alleen zijn vader. Ze moeten vaak verhuizen waardoor Douglas er niet in slaagt om hechte vriendschappen te sluiten. Ook zijn zwaarlijvigheid speelt hem hierbij parten. Crystal heeft al van kleins af aan geen ouders meer. Zij is de wildebras van het team. En Peter heeft nog wel zijn beide ouders maar zij voeden hem zo beschermend op dat het voor Peter heel beklemmend werkt.
Het lijkt wel of de auteur ook iets kwijt wil over de vraag ‘hoe ga ik om met een opgroeiende puber’. Deze passages stoorden niet maar betekenen geen meerwaarde. Ik vind wel dat de auteur te weinig de ‘speciale gaven’ van de hoofdpersonages uitdiept. Vooral dan bij de ‘poorteigenschap’ van Douglas blijf ik wat op mijn honger zitten.
Dit alles is natuurlijk gelezen vanuit het oogpunt van een volwassene. Voor de jongeren waarvoor dit boek is geschreven is het alvast een aanrader. Zij zullen zeker dingen herkennen en genieten van het verhaal en het verrassend einde!