De raadselachtige ruimte

Dit boek vormt het tweede deel van een driedelige reeks. Het is een echt vervolgverhaal; dit boek kan dus bijna niet afzonderlijk gelezen worden. Alles wat in het eerste boek is opgezet, wordt hier verder uitgewerktl. Het hoofdpersonage, Nick, is in het eerste deel begonnen aan de opbouw van een inmens groot toestel, dat op zijn zolder verborgen was. Het tweede deel draait rond de voltooiing van het toestel en stap per stap lees je ook waarom dat toestel nodig is en - misschien nog belangrijker - waarom het Accelerati-genootschap ernaar op zoek is. Terwijl deze Accelerati in het eerste boek nog een groot mysterie waren, wordt hun structuur en werking volledig duidelijk in het tweede boek en laat men ook al duidelijk merken dat ze een nog grotere rol gaan spelen in het laatste deel.
Nick wordt nog steeds geholpen door zijn vier beste vrienden, hoewel de Accelerati erin geslaagd zijn om ook in dat groepje binnen te dringen. Het grote toestel bestaat uit allerhande kleinere toestellen, die Nick één voor één aan het verzamelen is. Het overgrote deel van het boek gaat het over welk toestel waar gevonden wordt en waartoe het in staat is. Een goede opzet, ware het niet dat hoofdstuk na hoofdstuk dezelfde lijn wordt gevolgd en dit saai overkomt. Op de momenten waar de spanning wordt opgebouwd, wordt er al te veel gesuggereerd zodat je kan vermoeden hoe het verder gaat verlopen.
Een boek met veel fantasie en technologie, maar er wordt te veel aandacht besteed aan het beschrijven van de verschillende kleinere toestellen, waardoor het allemaal iets te langdradig wordt. Zowel personages als situaties worden goed uitgewerkt, maar af en toe zou het leuk om zelf verder te kunnen fantaseren in plaats van dat de afloop van elke gebeurtenis wordt voorgekauwd.