De razende recordbrekers

Lucy is een meisje dat als enige familie haar mama heeft. Wanneer haar mama voor een zoveelste keer worstelt met haar gevoelens, moet ze opgenomen worden. Lucy kan tijdens deze periode terecht bij een vriendin van haar moeder die ze Tante Sheila mag noemen. Die ietwat vreemde tante verzamelt een heleboel rommel. Lucy leerde van haar tante dat wat rommel is voor een ander, niet verloren is en gemaakt kan worden. Lucy is al doende dan ook handig geworden in het maken van allerlei spulletjes. Alleen haar mama kan ze niet 'maken', en dat is net hetgene wat ze zo graag wil. Dan leert ze een klasgenootje, Sandesh, wat beter kennen. En hij brengt haar op een geweldig idee. Een idee dat haar mama kan maken. Maar dan moet ze wel een Guiness record-breekster worden.

Dit is een fijn vlot lezend verhaal over een meisje dat al heel jong wordt geconfronteerd met een ouder met psychische problemen. We krijgen een inkijkje in haar gedachten en gevoelens. Het gaat niet heel diep en er zit heel wat humor en fantasie in vervat wat het geschikt maakt voor heel jeugdige lezers. Het is niet evident om voor een jong publiek zo'n thema bespreekbaar te maken, en dit boek kan er wel een stapje naartoe zijn. Het is wel enigszins wat langdradig en soms moet je volhouden om door te lezen. 

Anderzijds is zeker ook geschikt om jeugdige lezers te laten voelen dat ze niet alleen zijn. En dat hulp vragen kan en zelf heel slim is. 

Doorheen het boek krijg je zwart-wit-tekeningen die weinig meerwaarde bieden. Je krijgt wel een heleboel Guinness book of records-weetjes. Elk hoofdstuk start met zo'n weetje. Dat zijn af en toe wel leuke zaken en zal aan het verwachtingspatroon van de lezer die zich enkel op de kaft baseerde tegemoet komen. De kaft en de titel geven het immers niet echt weg dat hier ook wel een gelaagder thema in voorkomt.

Een fijn, zinvol boek dat onder andere in een klasbib zeker een mooi plaatsje verdient.