De reis van Noah
London 1939, er dreigt een tweede wereldoorlog, burgers worden aangeraden een onderkomen te zoeken op het platteland. Dat geldt eveneens voor hun huisdieren. Is er voor hen geen oplossing, dan moet elke bewoner in London zijn dieren brengen naar centra, waar men ze pijnloos laat sterven. Wanneer zijn vader naar het front vertrekt, belooft Noah dat hij voor Winn, hun hond, zal zorgen. Er zit voor Noah, Clem en Col niets anders op dan te vluchten met hun honden en python. Wanneer ze vernemen dat een hertogin buiten London alle bedreigde dieren wilt opvangen, vluchten de drie vrienden op de oude, gammele boot van Noah's vader op zoek naar de hertogin. Ze nemen zo veel mogelijk dieren mee. Het wordt een uitputtende reis, vol obstakels ... zullen ze slagen in hun opzet?
Het thema biedt jongeren een directe kijk op de impact van een oorlog op het leven, hier in Europa. Het script is mooi uitgewerkt: de lezer stapt mee in het avontuur en beleeft alle obstakels van dichtbij. Het is een helse tocht die de kinderen ondernemen om hun dieren te redden. Ze moeten weerstand bieden aan alle problemen die je bij een dergelijke tocht in de oorlog kunt voorstellen.
Het boek bestaat uit twee verhaallijnen die in elkaar verweven zijn. Eerst heb je hun onderlinge verhouding. Noah ontpopt zich als de leider, hij is erg moedig en gaat tot het uiterste om de dieren te redden. Hij kan steunen op zijn beste vriendin Clem die een uitgebreide kennis heeft. Vroeger werd Noah veel gepest door de sterke ruwe kerel Col. Wel komen ze tijdens hun tocht te weten hoe Col door zijn vader getiraniseerd werd. Col heeft van jongs af geleerd te overleven en tijdens de tocht ontpopt hij zich als een meester in praktische kennis. Er groeit onderling een hechte kameraadschap die ook nodig is om de helse tocht vol te houden. Ze trotseren zowat alle gevaren die tijdens de boottocht maar kunnen voorvallen.
De vele gevaren onderweg, de voortdurende angst dat de boot het gaat begeven maken dat je het hele boek door in spanning leeft. De schrijfstijl vormt een aaneenschakeling van continue spanning, alles is in superlatieven beschreven zodat een zekere leesmoeheid, verzadiging je overvalt tijdens het lezen van deze tocht vol gevaren.