De rijke uren van Jacominus Gainsborough

Zalig toch, een prentenboek als dit! Nog net iets te moeilijk voor kleuters, ietwat dromerig voor kinderen, maar zo herkenbaar en hartverwarmend voor jongeren en volwassen! “De tijd vliegt”, “Geniet van het leven”, “Pluk de dag”, ... hoe vaak horen we uitdrukkingen als deze? In het beste geval staan we er even bij stil en proberen we het te doen, maar even snel verliezen we onszelf weer in ons drukke leventje. Tot we op één of andere manier onszelf weer tegenkomen en opnieuw het goede voornemen hebben om te genieten van onze “rijke uren”. Wat die rijke uren zijn, wordt prachtig in het voorwoord uitgelegd. Tegelijk vraagt Dautremer om de tijd te nemen om dit boek te doorbladeren. Het liefst ook nog door jong en oud samen.

In dit originele, prachtige prentenboek wordt er uitgebreid stilgestaan bij de schoonheid van het leven, met haar ups en downs. Via het innemende konijntje Jacominus en zijn dierenvriendjes wordt er stilgestaan bij een twaalftal verschillende levensfases, vanaf de geboorte tot het sterven. Verdriet, twijfels, beslissingen nemen, verliefdheid, ... een hele rits leuke en minder leuke emoties passeren de revue en zorgen voor herkenningspunten. Dautremer zorgde voor prachtige illustraties, noem ze gerust kunstwerken, waar je naar kan blijven kijken. Illustraties in warme kleuren die dubbele pagina’s in beslag nemen, worden afgewisseld met portretjes van een steeds groter en ouder wordende Jacominus op een maagdelijk witte achtergrond. Ook werd er op een plakboekachtige manier stilgestaan bij de levenslessen en tussentijdse gebeurtenissen van het schattige, dromerige konijn.

Vooraan en achteraan kom je op genummerde schetsen te weten wie wie is. Niet dat het superbelangrijk is om de boodschap over te brengen, maar ik bladerde geregeld eens terug om te kijken over wie het nu eigenlijk ging. Edward van de Vendel zorgde voor een mooie vertaling. Na het lezen, bleef ik nog een hele tijd met een warm en mijmerend gevoel zitten. Dat is toch wat je wilt bereiken met het maken van een boek, denk ik dan. Mijn nieuwe favoriete boek dat een ereplaatsje krijgt op mijn boekenrek.