De schaduw van de slang

Het verhaal van Sadie en Carter Kane gaat verder. Ze zijn erin geslaagd de zonnegod Ra te wekken, maar die lijkt van weinig nut in hun strijd tegen Apophis, die de mensheid wil vernietigen en de wereld in chaos storten. Opnieuw start het verhaal in een museum, dat tijdens een feestje compleet verwoest wordt, met enkele doden tot gevolg. Maar de jonge tovenaars Carter en Sadie laten zich niet ontmoedigen en binden samen met hun oom, hun vrienden uit Huis Brooklyn en enkele goden de strijd aan. Daarvoor moeten ze de hulp inroepen van de geest van de misdadige tovenaar Setne die door hun vader, gastheer van Osiris, vrijgesproken dient te worden. In het boek van Toth heeft hij beschreven hoe ze met een hekelvloek de chaosslang kunnen overwinnen. Er zijn nog heel wat opdrachten te vervullen, waardoor de kinderen zich alweer moeten opsplitsen. Het wordt een race tegen de tijd om de schaduw van de slang te vinden en te vernietigen om zo Ma’at (orde) in de wereld te herstellen. Zullen ze de eindstrijd winnen?
Ondertussen zijn we als lezer met de twee hoofdpersonages vertrouwd. Broer en zus zijn niet samen opgegroeid, werden heel verschillend opgevoed en hebben een haat-liefdeverhouding. Ze wisselen elkaar af als verteller, zogenaamd in een bandopname die werd neergeschreven door de auteur. Enige commentaar op de gebeurtenissen en op elkaar ontbreekt daarbij niet. Carter die partnert met de god Horus, is nog steeds verliefd op Zia, maar dat is helaas niet wederkerig en Sadie die banden heeft met Isis, staat voor een onmogelijke keuze tussen Walt en de god Anubis. Met een vleugje jeugdige humor brengen de kinderen een verhaal boordevol actie en avontuur, met spanning en dynamiek, met bijzondere krachten en magie, met vrienden en vijanden, met woeste achtervolgingen en gedaanteveranderingen, soms strijdend op leven en dood.
Ook in deze reeks trekt Riordan op overtuigende wijze tovenaars, oude goden en mythen de hedendaagse tijd in. Het kost je als lezer wel wat tijd om wegwijs te geraken in de Egyptische mythologie. Dit derde boek over de familie Kane is een best wel spannende afsluiter van de reeks.