De schoenen van Jakob

Dat Agnès de Lestrade en Tom Schamp een gouden combinatie vormen, bewezen ze al met ‘De dromen van Bouba’, een sprookjesachtig prentenboek met een bevreemdende sfeer. Hun samenwerking resulteerde dit keer in een boek dat ontegensprekelijk eenzelfde eigenzinnige sprookjessfeer uitademt.
In zijn kleine, knusse winkeltje maakt Jakob voor iedereen de gepaste schoenen: stoute schoenen voor de verlegenen onder ons, zevenmijlslaarzen voor ongeduldige mensen … Het lukt Jakob allemaal. Alleen voor zichzelf heeft hij de gepaste schoen nog niet gevonden. Wanneer de leuke Sarah zijn winkeltje bezoekt, voelt Jakob zich echter klaar om de eerste stap te zetten, maar wel op blote voeten …
De auteur lardeert haar tekst met uitdrukkingen en gezegden over schoeisel; zo lopen soldaten met Jakobs laarzen aan vanzelf in de pas, vraagt Sarah aan Jakob of hij een loopje met haar neemt enzovoort. Samen met de licht absurdistische tekeningen nodigt zulke knap uitgewerkte tekst uit om het boek keer op keer vast te nemen en weer nieuwe ontdekkingen te doen. Klein kunstwerkje!