De schuilplaats

Billy heeft er genoeg van dat z'n mama wordt vernederd en geslagen door zijn stiefvader. Zowel fysisch als psychisch wordt z'n mama al jaren mishandeld. Billy kan het niet meer aan en besluit te vluchten. Zijn vluchtoord is een schuilplaats op de koude en overwoekerende begraafplaats. Maar alles is beter dan terug naar huis te moeten. Ondertussen is de moeder van Billy, samen met een lieve buurvrouw, gestart aan een zoektocht. Ze heeft ook de politie ingeschakeld. Gelukkig raakt Billy bevriend met een oude man die het kerkhof netjes maakt in afwachting van een magische gebeurtenis. Op die manier wordt het hem iets gemakkelijker gemaakt om te overleven.

De korte hoofdstukken zijn een afwisseling tussen de zoektocht van Grace, de mama van Billy, naar haar zoon en het overleven van Billy op z'n schuilplaats. Daardoor wordt de spanning opgebouwd. Tijdens de zoektocht is er een terugblik in het leven van Billy's mama. Sinds Billy's stiefvader in haar leven kwam, is haar leven sterk veranderd. Het huis is niet langer een thuis. De inrichting is niet langer kindvriendelijk. De kleurrijke bollen wol zijn verdwenen uit de woonkamer omdat z'n moeder niet meer breit. Ze is niet langer de vrolijke moeder, maar heeft wallen onder haar ogen en zelfs een zenuwtrek. Ook Billy is veranderd in een eenzame jongen die z'n kamer overdreven netjes opruimt om discussies te vermijden. De machteloosheid en de radeloosheid van z'n moeder zijn fantastisch beschreven. Door de vlucht van Billy komt z'n moeder uiteindelijk tot inzicht. Ook daar merk je hoe moeilijk het is om de uiteindelijke beslissing te nemen om Billy's stiefvader te verlaten.

De tekst vormt een eenheid met de eenvoudige zwart-wit tekeningen die volledig passen in de sfeer. Bepaalde situaties grijpen je naar de keel. Het einde is een beetje vreemd en ongeloofwaardig. Eigenlijk is het laatste stuk in de verhaallijn overbodig. Toch blijft dit boek een mooi exemplaar in z'n genre. Huiselijk geweld wordt op een heel emotioneel geloofwaardige manier beschreven.