De smaak te pakken
Anders dan een traditioneel kookboek wil dit werk een aanzet zijn tot koken. De bedoeling is dat je plezier hebt in het klaarmaken van lekker en gezond eten. Wat is er tenslotte leuker dan samenzijn met vrienden of familie en genieten van een heerlijke maaltijd? Het boek stimuleert jongeren om zelf aan de slag te gaan, creatief te zijn en hun eigen gerechten samen te stellen. Koken gebeurt op die manier eerder intuïtief. De recepten zijn in een aantal hoofdstukken onderverdeeld, beginnend met een aantal eenvoudige gerechten “die zo te maken zijn” en vervolgens meer bijzondere gerechten met groenten, vis en vlees, zoete gerechten en recepten voor zomerfeestjes. Per gerecht is er een dubbele bladzijde voorzien, met bovenaan de titel van het recept en vervolgens de manier waarop het bereid moet worden. De bereiding staat in een doorlopende tekst. Als je tijdens het koken even wil spieken, is dat iets moeilijker te volgen dan een stap-voor-stap benadering. De ingredïenten staan apart in een gekleurd kader evenals een aantal tips en weetjes. Hier en daar staat ook uitleg over bepaalde voedingswaren, zoals aardappelen, verschillende soorten rijst en de manier waarop ze gekookt moeten worden. Er is veel tekst voor een kookboek en af en toe wordt het wel echt te betuttelend. Het betweterige toontje zal allicht storend werken voor de pas zelfstandig geworden jongerendoelgroep waar dit boek zich naar richt. Naast de tekst staan er in dit boek ook enorm veel foto’s, beelden van enthousiaste kooksessies. Ze zijn eerder sfeerscheppend, dan wel functioneel.