De Spiekpietjes

Feest voor Sinterklaas!

Wat zou de Sint zonder zijn spiekpietjes zijn? Zowat alle kinderen zijn intussen vertrouwd met die bende, want ze gaan al een aantal jaren mee. Vanderheyden bouwt verder op haar succes en houdt vlotjes rekening met de pietvoorschriften.

In dit redelijk groot kartonboek bereiden de spiekpietjes het verjaardagsfeest voor Sinterklaas voor. Uitnodigingen tekenen en schrijven, cadeautjes maken en kopen, de allermooiste verjaardagstaart bakken, fruitsapjes persen, het kasteel versieren, zichzelf optutten … niets wordt aan het toeval overgelaten om Sint het verrassingsfeest van zijn dromen te geven.

Veel eenvoudiger kan een verhaal niet zijn. Zelfs de jongste Sint-fans kunnen met dit boek aan de slag. Ondanks de populariteit van deze reeks, ben ik helaas veel minder overtuigd. Zowel qua tekst als qua illustraties ben ik wat teleurgesteld. Het is weinig origineel of verrassend. Op de kaft staat dat dit een zoekboek is. Binnenin vind ik er niets over terug. Op de achterflap staat dan ineens geschreven welke voorwerpen je op elke bladzijde moet zoeken. Magertjes uitgewerkt, denk ik dan. 

De Sint-tijd is een heerlijke periode voor veel kinderen en mede daardoor een dankbaar onderwerp. Toch mogen ook zo’n verhalen wat meer om het lijf hebben dan dit.