De spookspeler
Het verhaal start met een flashback. Misya zit op oudere leeftijd op een bank in een park in Kiev te mijmeren over vroeger. In de lente van 1941 speelde hij als zeventienjarige spits bij Dynamo Kiev. Van bij de start van het boek wordt je nieuwsgierigheid opgewekt met een foto. In het park werd ter nagedachtenis van de spelers een monument opgericht. Die foto staat bij het eerste hoofdstuk. Misya was toen smoorverliefd op Maia. Maar wanneer de Duitsers, op weg naar Rusland (Moskou), totaal onverwacht Oekraïne binnenvallen, zaaien ze er dood en vernieling. Om de bevolking af te leiden van de gruwelijke gebeurtenissen, worden er voetbalwedstrijden georganiseerd. Het voetbalveld wordt omringd door zwaar bewapende vijandige soldaten. Maar Dynamo Kiev laat zich niet overdonderen en wint de ene wedstrijd na de andere. Wanneer ze het tegen de Duitsers moeten opnemen, wordt de sfeer grimmiger. De Duitsers zijn niet opgezet met hun zware nederlaag, met alle gevolgen van dien.
Je volgt dit oorlogsverhaal door de ogen van de twee tieners Misya en Maia. In dagboekvorm lees je hoe Misya de oorlog beleeft. Dag per dag beleef je die tijd. Het verhaal wordt afgewisseld met brieven van Maia naar Misya. Want Maia doet administratief werk voor de Duitsers en verblijft oorspronkelijk in Vinnitsa en later in Kiev. Op die manier krijg je als lezer inzicht via verschillende invalshoeken (Duitse en Russische). Je krijgt een totaalbeeld van de oorlog. Onderaan de bladzijde lees je regelmatig korte verklaringen van Oekraïene woorden of Duitse scheldnamen. De auteur Marc De Bel heeft zich grondig gedocumenteerd over de gebeurtenissen in Oekraïne tussen 1941 en 1943. Deze ellendige periode wordt in het boek beschreven aan de hand van de belevenissen van de voetbalvrienden. Het verhaal boeit en laat je niet meer los.
De foto's maken alles nog levendiger en bevestigen dat alles in dit boek waargebeurd is en steunt op de gebeurtenissen in Oekraïne van de enkele mensen die de periode overleefd hebben. Bovendien is er nog een mooi laatste hoofdstuk, dat zich achtenzestig jaar later afspeelt. In het nawoord lees je de andere kant van de medaille. Niet iedereen was blij met de sportieve prestaties van de voetbalploeg en zag hen als collaborateurs. Het is boeiend om de situatie in Oekraïne destijds te leren kennen. Vooral omdat Oekraïne opnieuw een razend actueel onderwerp is.