De sterren van opa

Sjuul brengt een tijdje door bij haar opa, terwijl haar moeder helpt bij haar gevallen oma. Het is een wat onwennige situatie, want Sjuul kent haar opa eigenlijk niet zo goed. Na de scheiding van haar grootouders is het contact tussen haar mama en opa minimaal geweest. Haar moeder had niet de beste relatie met opa en zijn nieuwe vrouw, Sara. Het recente overlijden van opa's nieuwe partner, oma Sara, heeft opa duidelijk aangedaan. Sjuul ziet dat opa nog steeds verdrietig is, en ze besluit hem wat op te vrolijken. Ze bakt samen met hem cake, gaat naar zijn koorrepetities in de kerk, en probeert op allerlei manieren de sfeer wat lichter te maken.

Opa is erg gelovig, dat is meteen duidelijk wanneer Sjuul zijn huis binnenstapt. Er hangen wel drie kruisbeelden en in de gang prijken de tien geboden in lijstjes aan de muur, elk met een sprekende spreuk. Deze tien geboden roepen veel vragen op bij Sjuul. Ze kent er niet veel van en vraagt opa om uitleg. Maar Sjuul begint te twijfelen aan de geboden, en vraagt zich af of je echt alles aan God, zoals opa dat doet, kan vragen. En wat met het gebod over liegen? Veel volwassenen liegen toch ook? Wanner Sjuul in de kerk is met opa voor z'n koorrepetitie, is ze getuige van een diefstal. Zal ze zelf op onderzoek gaan? Maar dan zal ze wel moeten liegen tegen opa en dat mag niet. Of moet ze opa vertellen wat ze zag ...

Het verhaal wordt verteld vanuit Sjuuls perspectief, waardoor we haar gedachten, twijfels en emoties rechtstreeks ervaren. Dankzij opa's geloof leert Sjuul de christelijke waarden kennen, en samen met haar ontdekken ook de jonge lezers gebruiken en rituelen. Het boek zit vol religieuze gewoonten, zoals de kerk en het kerkkoor en beschrijvingen van religieuze beelden, zoals Maria en Jezus aan het kruis. Sjuul leert dat je munten in een bakje kunt werpen om een kaars te laten branden. 

Ondanks hun pogingen om dichter tot elkaar te komen, verloopt het contact tussen opa en Sjuul soms wat stroef. Sjuul durft niet altijd al haar vragen aan opa te stellen. Gedurende het verhaal zie je de band tussen Sjuul en opa langzaam maar zeker openbloeien. Het verhaal is vlot geschreven in korte hoofdstukken. Die worden voorafgegaan door kleine illustraties die al een tipje van de sluier lichten. De dialogen zorgen ervoor dat je helemaal meegenomen wordt in het verhaal van de twee hoofdpersonages, die allebei het beste met elkaar en anderen voorhebben. Het boek nodigt uit tot nadenken over het leven, waarden en geloof. Moet je alles zomaar klakkeloos volgen, of is het belangrijk om kritisch te denken? Het is een mooie manier om op een speelse wijze kennis te maken met het katholieke geloof, en om te ontdekken hoe verschillende mensen ermee omgaan.