De troon van vuur

Na hun avontuur met de rode piramide loopt het verhaal van Sadie en Carter Kane verder. Ze hebben een aantal jongeren met bijzondere gaven verzameld en trainen ze om samen sterk te staan nu de wereld dreigt vernietigd te worden. Ze moeten de zonnegod Ra wekken om te voorkomen dat die wordt opgegeten door de slang Apophis. Dan zou alles weer chaos worden. Maar ze hebben slechts enkele dagen tijd en het loopt van in het begin weer allemaal mis tijdens een inbraak in een museum. Het gevaar komt ditmaal van een Russische tovenaar die de macht in het Huis des Levens heeft overgenomen en alles op alles zet om de Kanes te stoppen. Gelukkig krijgen ze alweer hulp vanuit onverwachte hoek. In een race tegen de klok reizen ze de hele wereld af. Zullen ze de drie rollen van Ra vinden om zijn geheime rustplaats te kennen en hem tijdig kunnen wekken?
Ondertusssen zijn we als lezer met de twee hoofdpersonages vertrouwd. Broer en zus zijn niet samen opgegroeid, werden heel verschillend opgevoed en hebben een haat-liefdeverhouding. Ze wisselen elkaar af als verteller, zogenaamd in een bandopname die werd neergeschreven door de auteur. Enige commentaar op de gebeurtenissen en op elkaar ontbreekt daarbij niet. Met een vleugje jeugdige humor brengen ze een verhaal boordevol actie en avontuur, met spanning en dynamiek, met bijzondere krachten en magie, met vrienden en vijanden, met woeste achtervolgingen en gedaanteveranderingen, soms strijdend op leven en dood. De lezer komt ook meer te weten over een aantal andere personages die zij aan zij vechten met de Kanes.
Ook in deze reeks trekt Riordan op overtuigende wijze oude goden en mythen de hedendaagse tijd in. Een verklarende lijst op het einde van het boek is een handig hulpmiddel om wegwijs te geraken in de Egyptische mythologie. De auteur was in het eerste boek nog zichtbaar zelf zijn weg aan het zoeken in het Egyptische godendom, waardoor de lezer overdonderd werd met een overvloed aan informatie en de verhaallijn maar moeilijk te volgen was. Dit tweede boek is die kinderziekten duidelijk ontgroeid. Hopelijk kunnen we rekenen op een bijzonder spannende afsluiter van deze boeiende reeks.