De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens voor kinderen

Een boek over de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens uit 1948 nodigt de meeste kinderen niet meteen uit tot lezen, ook al is het thema interessant en waardevol. Maar soms kan zo’n boek die voor kinderen best ingewikkelde materie verduidelijken. Dat is waar deze uitgave volledig in slaagt. Aan elk van de dertig artikelen besteedden auteur en illustrator twee op elkaar aansluitende bladzijden. Rechts vind je een heldere verklaring waarin de lezer direct aangesproken wordt. Daarbij gebruikt de auteur altijd dezelfde opbouw. Onder het nummer en de titel van het artikel volgt een toelichting met vaak een verwijzing naar voorbeelden uit de leefwereld van kinderen. De linkerpagina verbeeldt wat er geschreven staat. De illustraties zijn kleurrijk, makkelijk te begrijpen en de humor die er in verweven zit verhoogt het begrip en de motivatie om goed te kijken.

In de illustraties zijn heel veel verschillende mensen vertegenwoordigd: meisjes en jongens, vaders en moeders, paren van hetzelfde geslacht, jong en oud, alle mogelijke kleuren, mensen met een beperking en transpersonen. Daarmee accentueren de makers dat alle mensen, ongeacht de specifieke omstandigheden waarin ze leven, dezelfde rechten hebben.

Het boek kwam tot stand in samenwerking met Amnesty International en een verwijzing naar de website nodigt uit om te lezen hoe die organisatie zich inzet voor een wereld waarin men de besproken rechten respecteert.

Niet alleen in scholen maar ook thuis waar men met kinderen over actuele thema’s praat en denkt, kan dit boek waardevolle, toegankelijke ondersteuning bieden.