De verbazingwekkende toekomst van Alex Niemand

Toen Alex geboren werd stopte er een witte touringcar voor het ziekenhuis. Alex' moeder sterft tijdens de bevalling en haar oom Henry moet haar noodgedwongen in huis nemen. Als verstokte gamer én eenzaat zeker geen evidentie. Maar Henri is dol op zijn kleine nichtje en merkt al heel snel hoe bijzonder pienter en leergierig ze is. Zijn eigen schooltijd in gedachten besluit hij Alex zelf thuis les te geven. Ze leren, lezen en halen dingen uit mekaar. Alleen zo kan je weten komen hoe iets werkt. Jaren gaat alles zo zijn gangetje. De twee komen enkel buiten voor het hoogstnodige zoals een bezoek aan de tandarts of een tripje naar de supermarkt. Tijdens die bezoeken zien ze vaak rare personen die Alex lijken te kennen. Ze duiken op achter de rekken, zwaaien verlegen in haar richting en reageren verschrikt als Alex hen opmerkt. En dan is er ook steeds weer die witte touringcar. Voor oom Henry bevestigt dit alleen maar dat de buitenwereld vreemd is. Maar, hoe gezellig ze het ook hebben met hun tweetjes, op een dag besluit Alex dat ze naar de middelbare school wil. Ze heeft al veel gelezen over vriendschap en kan niet wachten op haar eigen beste vriend(in). Dat blijkt echter net iets moeilijker dan ze verwacht had. De andere leerlingen vinden Alex een freak en ook de leerkrachten weten niet goed wat ze met die slimme meid moeten. En dan zijn er ook steeds weer al die mensen die haar aanstaren. Maar dan is er plots Jasper. Jasper met wie iedereen bevriend wil zijn maar die enkel oog heeft voor haar. Eindelijk heeft Alex de beste vriend van wie ze altijd al gedroomd heeft. Maar hoe hecht hun band ook wordt, Jasper lijkt iets voor haar te verbergen. Net als hij op het punt staat haar meer te vertellen wordt hij op bizarre wijze ontvoerd door een enge dame. Als de vreemde touringcar weer opduikt besluit ze stiekem met hen mee te reizen. Ze is ervan overtuigd dat ze zo bij Jasper zal komen. Dat de reis met de bus haar naar de toekomst zou brengen had ze nooit kunnen vermoeden ... 

Tijdens een seminarie over tijdreizen kreeg Kate Gilby Smith al dagdromend een idee. Dat idee werd het avontuur van Alex Niemand – én Gilby Smith's eerste kinderboek! Het werd een verhaal vol spannende wendingen en leuke plots. Het verhaal is geschreven vanuit het standpunt van het hoofdpersonage, Alex. Alex is een toffe meid die niets liever wil dan een goede vriend. Als lezer kan je je daar zeker in vinden, je leeft dan ook al snel met haar mee. Kate hanteert een vlotte schrijfstijl waardoor het makkelijk volgen is. De vreemde personages en de witte touringcar zorgen vanaf het begin voor een vleugje mysterie. Jasper en zijn vreemde verdwijning doen er nog een schepje bovenop. Nu moet je wel weten wat er aan de hand is! Snel verder lezen dus.

Een leuke fantasierijke kijk op de toekomst (waarin het verleden het allerbelangrijkst blijkt te zijn) met een vleugje spanning en veel vriendschap. Een mooi debuut! 

Het tweede boek van Kate Gilby Smith, Olive Jones and the Memory Thief, verscheen in juni 2022. De Nederlandse versie (Olive Jones en de herinneringendief) wordt vanaf midden september verwacht. Het wachten zeker en vast waard!