De verdwenen medaille

Hannah komt na een verhuis samen met haar mama bij haar oma in Distelveen wonen. Een nieuwe school, nieuwe vrienden maken … Veel zin heeft ze er niet in.
Tijdens de plaatselijke rommelmarkt verdwijnt de medaille van oma. Hannah is vastbesloten om het kleinood en de daders op te sporen. Wat volgt zijn een hoop nieuwe sociale contacten, een zoektocht langs een aantal potentiële dieven, een heleboel avonturen, toevalstreffers, plotwendingen, vreemde slangen die steeds opnieuw opduiken, een lach en een traan, maar bovenal een lieve oma die het allerbeste wilt voor haar kleinkind en daardoor wat gekke (ongeloofwaardige) dingen doet.

Verhasselt die eerder al Een miljoen voor middernacht en De joyrider schreef had duidelijk veel inspiratie. Er gebeurt heel veel in het verhaal en toch is alles vlot te volgen omdat het zeer eenvoudig en duidelijk geschreven is. De auteur past alle stukjes tot een (te) perfecte feelgood puzzel. Alle moeilijkheden en opduikende problemen worden in no-time opgelost. Er zijn wel spanningsbogen, maar voor mij waren ze te kort en werd de oplossing te simplistisch voorgesteld. 

Het geheel is eerder klassiek opgesteld: twintig hoofdstukken met een titel, een makkelijk te volgen verhaal en een happy-end. De kaft spreekt me niet echt aan.

De aanbevolen leeftijd is 10 jaar, maar de verhaallijn kan zeker al gevolgd worden door kinderen vanaf een jaar of 8. Ik kan me ook inbeelden dat kinderen van tien wel wat meer spanning aankunnen.

Literair en inhoudelijk is dit zeker geen topboek, maar jonge lezers kunnen er wel plezier aan beleven. Onderhoudend is het boek zeker en het leest als een trein.