De vermiste griffioenen.

Wanneer Jonas een vreemd wezen onder zijn bed vindt, kan hij zijn ogen niet geloven. Het wezen blijkt ook nog te kunnen praten. Hij ontdekt dat hij een echte babygriffioen gevonden heeft, een dier waarvan hij dacht dat dit alleen maar in mythes bestond. Al snel wordt duidelijk dat dit niet het enige exemplaar in zijn dorp is. Het hele dorp wordt geteisterd door vreemde gebeurtenissen die te maken hebben met die wezens.
Dan blijkt dat een klasgenootje, Evi, hier meer over weet. Zij runt met haar familie een geheim reservaat met wel meer mythische dieren. Blijkbaar zijn er zes babygriffoenen ontsnapt en als Evi deze niet snel vindt, dreigt het geheim van het reservaat ontdekt te worden. Jonas start met Evi de zoektocht. Hij geraakt zo ook bevriend met de hele familie én het dierenpark. Nog nooit was hij zo gefascineerd en verwonderd.

Dit lijkt een leuk fantasieverhaal met een boeiende verhaallijn. De jeugdige lezer krijgt ook wel wat leerrijke informatie over mythische wezens voorgeschoteld. De fascinatie en verwondering zoals Jonas die ervaart, speelt goed in op de fantasiewereld van de lezer. En dus lijkt dit wel een prima eerste deel van een trilogie te zijn. Spijtig genoeg is het heel langdradig. Keer op keer op zoek gaan naar eenzelfde wezentje, echt spannend kan je dat niet noemen. Jonas blijkt als een van de weinige mensen de griffioenen te verstaan. Deze ‘spreken’ wel hun eigen taaltje. Dat taaltje is echter moeilijk te lezen en dat gaat na een tijd vervelen en wordt zelfs storend. Gelukkig wordt er dan ook weer wat goedgemaakt met humor. De karaktertrekken en dialogen met bepaalde mythische wezens zoals de verwaande eenhoorn, zorgen wel voor een aangename afwisseling.

Achteraan staan een heleboel wezens opgesomd, sommigen met een tekening voorzien. Minder dan de helft van die wezens komen echter aan bod in het verhaal. Misschien is dat noodzakelijke informatie voor het volgende deel, maar is hier iets te veel van het goede.
Dit boek liet me ietwat verward achter, maar kan waarschijnlijk boeiend zijn voor lezers die van dit genre houden.