De verteller van Beorga

Venn leeft bij zijn grootvader, een verhalenverteller, in Beorga. Hij is bij zijn grootvader in de leer om ook verteller te worden maar Venn gelooft zelf niet dat hij ooit met dezelfde overtuiging en warmte als zijn opa zal kunnen vertellen. Bovendien wordt hij heen en weer geslingerd tussen zijn dorp en zijn nieuwsgierigheid naar het land Metazoa, achter de hoogste berg, vanwaar zijn grootmoeder afkomstig was. Hij voelt zich een buitenbeentje in zijn eigen dorp. Zijn eigenschap om aan te voelen wat dieren voelen, heef hij zeker van zijn oma meegekregen. Om uit de worsteling met zichzelf te raken, begint hij aan zijn tocht naar de andere kant van de grote berg. Hij neemt de verhalen van zijn grootvader mee op zijn pad en met hulp van Smiril, de torenvalk, komt hij bij de Fauna terecht, mensen die in dieren kunnen veranderen. Hij leert er verre familieleden kennen maar hij raakt er ook verwikkeld in de oorlog tussen de Fauna en de Fabula, sprekende dieren. De Fauna beschouwen Venn als Savinto, hun redder, die de oorlog zal kunnen beeïndigen. Niet iedereen heeft echter vertrouwen in Venn, maar samen met de Fauna slaagt hij er toch in om een einde te maken aan de eeuwige vijandigheid tussen beide groepen. Dan komt het moeilijke moment voor Venn om te kiezen waar zijn toekomst ligt. Blijft hij bij de mooie Amelle in Metazoa of zal hij bij de volgende zomerzonnewende zijn verhaal vertellen aan de bewoners van Beorga?
Het verhaal is heel vlot geschreven en wordt mooi opgebouwd naar het spannende hoogtepunt toe. Er zijn veel personages en namen maar de auteur geeft de nodige verduidelijking waar nodig. Vooraan en achteraan in het boek staat een schets van Beorga, de hoge berg en Metazoa, waardoor je een duidelijk beeld krijgt van de plaatsen waar het verhaal zich afspeelt. Er wordt ook snel duidelijk gemaakt welke personages de belangrijkste zijn. Zij worden heel mooi getypeerd en hun karakters worden zeer goed uitgewerkt. De zoektocht en de tweestrijd van Venn zijn indringend beschreven met zeer veel inleving in de innerlijke strijd van Venn. Hierdoor word je als lezer ook helemaal meegezogen in het boeiende verhaal.
'De verteller van Beorga' is een zeer mooi en zeer origineel debuut. De schrijfster is net als de grootvader van Venn een echte verhalenverteller!