De vloek van de grafrovers

een puzzelmysterie in het oude Egypte - Kun jij de code kraken?

Als geschiedenis niet onmiddellijk je lievelingsvak is, kunnen doe-boeken je er misschien wel anders over doen denken. Van dit verhaal uit het oude Egypte wordt een puzzelmysterie (of iets wat er op moet lijken) gemaakt om je over de streep te trekken. We volgen Nub en Iteti. De twee vrienden achtervolgen een aantal grafrovers en willen er alles aan doen om hen tegen te houden. Daarvoor moeten ze een aantal puzzels en raadsels oplossen.  Lukt dat niet dan zal er een vloek ontketend worden. 

Het ontcijferen van hiërogliefen staat centraal. Beetje bij beetje leer je bij over het lezen van die tekens. Ook het noteren van cijfers wordt aangeraakt. Dat kon je zelf al deels afleiden in de inhoudstafel. Jammer dat 11 foutief genoteerd staat.

Het verhaal zelf stelt weinig voor. De taal is wat droog, saai en voorspelbaar, maar dat kan ook aan de vertaling liggen. Het lettertype is eerder moeilijk leesbaar. De illustraties spreken me niet aan. Het zijn vooral tinten van oranje en blauw die gebruikt worden.

Afgaande op de kaft zou ik dit boek niet nemen, maar de uitnodiging om de code te kraken, sprak me als speelvogel en puzzelaar wel aan. Helaas bleef ik ook daar op mijn honger zitten. De raadsels worden voorgekauwd en bevatten zo goed als geen uitdaging. Moest het je toch niet lukken om ze op te lossen, kan je achteraan de oplossing vinden. De puzzels oplossen is geen verplichting. Het verhaal loopt gewoon verder of je ze nu opgelost hebt of niet. Toch vond ik het speelse in dit boek leuker dan het verhaal. Zoekboekgewijs word je uitgenodigd om op alle bladzijden een schorpioen te vinden. Ook zitten er zes katten in het boek verstopt.

Het verhaal is gebaseerd op “echte” geschiedenis, maar voelt wel “fictie” aan. In gekleurde cirkels staan er hier en daar wist-je-datjes gedrukt, waarin je echte informatie vindt over het oude Egypte.

Dit boek kan een leuk tussendoortje zijn, maar als je echt geïnteresseerd bent in geschiedenis of een grote puzzelaar bent zal je wat ontgoocheld achterblijven.