De vlucht
van de zeemeeuw
Klas 2D gaat op kamp naar Terschelling. De stemming is uitgelaten. Je zou hen voor een groep voorbeeldige kinderen kunnen houden, maar de werkelijkheid is anders. Het hele jaar al verzieken een paar jongens de sfeer in de klas met pesterijen. Ook nu blijken ze niet van plan om daarmee te stoppen. Het is alsof tijdens deze kampweek alle remmen losgaan. Zelfs de leraren hebben geen vat meer op de jongens.
In dit aangrijpende boek beschrijft Greet Beukenkamp de gebeurtenissen van een week schoolkamp telkens vanuit de beleving van een andere leerling. Tijdens deze vierentwintig persoonlijke vertellingen leren we de leerlingen van 2D allemaal wat beter kennen. Iedereen heeft zijn eigen problemen en emotionele bagage. Deze persoonlijke achtergrond speelt een rol bij de beslissingen die ze nemen. Allemaal dragen ze bovendien op hun eigen manier de gevolgen van het wangedrag van het viertal Dennis, Daan, Bert en Chris. Klasgenoot Ivo lijdt het meest onder de aanhoudende pesterijen. Hij is dan ook een gemakkelijke prooi. Hij laat zich op zijn kop zitten en reageert niet of nauwelijks. En toegegeven, het is wel een beetje vreemd dat hij een viool bij heeft op schoolkamp. Dat is toch om problemen vragen? Iedereen ziet de pesterijen escaleren, maar niemand reageert. Ze hebben allemaal schrik zelf het volgende slachtoffer te zijn. Op de laatste avond loopt het helemaal mis. De pesters richten zich op Ivo's viool. Als Ivo de volgende morgen onvindbaar is, slaat de angst bij iedereen toe. De kampweek verandert van een leuk schooluitje in een nachtmerrie.
Greet Beukenkamp snijdt een zwaar beladen thema aan, zeker voor de doelgroep 12+. Omdat het aanhoudende pesten hem te veel wordt, kiest Ivo er uiteindelijk voor uit het leven te stappen. Zijn klasgenoten blijven in shock achter. De pesters worden al snel als 'schuldigen' naar voren geschoven. Maar klopt dit wel helemaal? Uit de persoonlijke vertellingen blijkt dat iedereen wist wat er gebeurde. Toch koos niemand ervoor het pesten te stoppen. De getuigenissen voelen erg persoonlijk aan waardoor je je als lezer nauw verbonden voelt bij de gebeurtenissen. Beukenkamp zet je aan tot nadenken. Hoe zou jij reageren? Herken je deze situatie? Laat jij het ook te ver komen? Stop jij het voor het uit de hand loopt? Of voel je je schuldig als het te laat is?
Een boek dat je als lezer nog een tijdje vasthoudt. Het verhaal is op een vlot leesbare manier neergepend en daardoor ook toegankelijk voor de minder geoefende lezer. Het zou perfect gebruikt kunnen worden binnen een themaweek rond pesten.
Een boek over de impact van pesten. Maar ook over aan de zijkant staan en toekijken.