De vlucht van Daidalos

In De vlucht van Daidalos kijken we mee in het verhaal van Daidalos en de drie belangrijkste verhalen van die mythische figuur. Daidalos werkt als uitvinder en geleerde, maar na een vreselijke misstap moet hij het land ontvluchten. Zo komt hij terecht bij de koning Minos, die hem voor zijn kar spant. Ook daar slaat het noodlot toe, en moet hij oplossingen bedenken voor het probleem van de Minotaurus, maar ook om de koningszoon Theseus te redden van een gewisse dood. Wanneer hij (letterlijk) de boot mist, en er nog meer onheil gebeurt, probeert hij nogmaals te ontsnappen (nu weg van de koning Minos) met zijn zoon Ikaros. Ook tijdens die vlucht blijft hij niet van rampspoed gespaard ...

De drie verhalen die in een boek na elkaar verteld worden zijn intussen bekend voor velen. Toch is het knap hoe de historie best duidelijk en afgelijnd verteld is. Griekse tragedies zijn vaak nogal uitgesponnen, met veel gebeurtenissen op voor- en achtergrond, en ook het aantal personages is vaak groot. Imme Dros weet hier echter de juiste afweging te maken tussen hoofd- en bijzaak. Haar taal is, ondanks de moeilijke en uitgebreide woordenschat, helder maar dromerig. Dat maakt dat dit boek wel uitdagend kan zijn voor het jongere publiek, zelfs als het wordt voorgelezen. Toch denk ik dat de geoefende lezer of luisteraar het wel zal kunnen smaken. 

De prenten op de witte achtergrond lijken een beetje gedateerd, maar passen goed bij de droge teksten. Ze zijn zowel helder als dromerig; ze zijn duidelijk, maar vaak ook insinuerend. Het werkt in z'n geheel goed samen, maar is niet erg prikkelend voor kinderen die uitbundigheid gewoon zijn. Voor de meer ingetogen kinderen kan dit boek net een schot in de roos zijn: het vraagt aandacht, maar straalt een standvastige liefde uit voor het verhaal, de intrige en de oneindige noodlottigheid. 

Een boek zoals er weinig zijn, maar wel zeer welgekomen.