De vlucht van Farid

De Vlucht van Farid is het aangrijpende verhaal van Farid, een jonge vluchteling die gedwongen wordt om zijn thuisland Afghanistan te verlaten en een gevaarlijke tocht te ondernemen naar een veiliger land. Farid leidt samen met z'n familie een zorgeloos bestaan in een klein dorpje in de Zafarvallei. Maar aanhoudende droogte, oorlog en conflicten zorgen voor problemen bij de dorpelingen. Om aan de dreiging van de Taliban te ontsnappen, wordt Farid door z'n vader weggestuurd en gedwongen om naar Europa te vluchten. Als hij erin slaagt om als vluchteling te worden erkend, kan ook de rest van de familie overkomen. Het wordt een lange reis vol gevaar. Farid lijdt kou, heeft honger, wordt bestolen, wordt achterna gezeten door de politie, wordt op het nippertje gered uit de handen van mensensmokkelaars ... Z'n tocht gaat langs Iran en Turkije. Tijdens de overtocht over de Middellandse Zee ontsnapt hij nauwelijks aan de verdrinkingsdood en komt via Lesbos in Griekenland terecht. De volledige vlucht kan je achterin het boek volgen op de kaart met de vluchtroute. De beschrijvingen van de reis zijn rauw en hartverscheurend, waardoor je als lezer echt met hem meeleeft. Het verhaal wordt regelmatig onderbroken door krantenberichten en foto's. Ze ondersteunen de gebeurtenissen. Soms heb ik de indruk dat het verhaal een beetje gemanipuleerd is om de artikels te kunnen gebruiken. Toch is het niet echt storend. De schrijfstijl is vlot, eenvoudig en krachtig. De gebeurtenissen in Afghanistan of op de route die Farid volgt, worden op niveau van de jonge lezer verteld. Het is een heel aangrijpend verhaal. Vooral omdat Farid, amper 13 jaar, volledig op zichzelf is aangewezen. Het is een verhaal dat je vanaf het begin raakt en in zijn greep houdt. Je leest dit boek in één ruk uit. Je voelt de angst en onzekerheid van Farid terwijl hij zijn vertrouwde omgeving achterlaat en in het onbekende stapt. 

Wat dit boek zo krachtig maakt, is de manier waarop het de menselijke kant van de vluchtelingenproblematiek belicht. Het laat zien hoe kinderen, zoals Farid gedwongen worden om moeilijke keuzes te maken en enorme risico's moeten nemen in hun zoektocht naar een veilige thuis. Het zet je aan het denken over de realiteit van vluchtelingen over de hele wereld en de ontberingen die zij moeten doorstaan.

Het verhaal van Farid is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Farid Safiri. Hij tekende de illustraties in het boek. Farid wordt levensecht voorgesteld. Z'n personage wordt heel gedetailleerd uitgewerkt. De gedachten van Farid worden cursief gedrukt. Ze verwijzen dikwijls naar z'n achtergebleven familie en geven hem de moed om vol te houden. Farid is een jongen vol moed en veerkracht, ondanks de verschrikkingen waarmee hij geconfronteerd wordt. Zijn verhaal wordt afgewisseld met dat van andere vluchtelingen waar hij mee in contact komt, waardoor je een breder beeld krijgt van de situaties waarin vluchtelingen zich bevinden. Het boek start met een voorwoord van Rudi Vranckx. Achteraf volgen nog een reeks krantenartikels die de verdere toestand in Afghanistan en de overname door de Taliban. Het is een heel actueel verhaal met verwijzing naar corona, het vluchtelingenkamp Moria, het klein kasteeltje in Brussel ...

Dit verhaal raakt en is een belangrijk boek dat de lezer confronteert om de harde realiteit van het vluchtelingenbestaan onder ogen te zien. Het geeft een stem aan degenen die vaak over het hoofd worden gezien en laat zien hoe veerkracht en hoop kunnen blijven bestaan te midden van de moeilijkste omstandigheden. Een absolute aanrader voor iedereen die op zoek is naar een indringend en ontroerend verhaal dat nog lang na het omslaan van de laatste pagina bij je blijft.