De wereldse wijsheid van de MIER
Philip Bunting is geen myrmecoloog (al één moeilijk woord bijgeleerd). Hij is gewoon iemand die vindt dat je de antwoorden op de grootste vragen vindt in de kleinste dingen, als je maar goed kijkt. Met dit boek slaat hij alvast de nagel op de kop. Dat die kleine mieren ons veel kunnen leren wisten we al! Als dat nog niet zo was dan zal dat vast en zeker wel zo zijn na het lezen van dit boek!
Om iets van iemand te kunnen leren, moet je die persoon eerst leren kennen. Zo ook bij de mieren. In het boek vinden we dan ook allerlei interessante weetjes over deze kleine superwezentjes. Met hoeveel ze zijn, bijvoorbeeld - met heel heel heel erg veel. Hoe mieren met mekaar praten, of wat het betekent omnivoor te zijn. We leren ook dat iedere mier in die grote kolonie zijn eigen specifieke taak heeft. Maar het allerbelangrijkste is toch dat de mieren ongelooflijk knap kunnen samenwerken. En dat ze daardoor heel veel kunnen bereiken, ook al zijn ze nog zo klein. Dat is eigenlijk wat zij ons, als mensen, kunnen leren!
Nu denk je misschien dat dit wel heel veel leren is voor één boek, maar dat valt reuze mee. De hoeveelheid informatie is niet overweldigend en blijft beperkt tot korte stukjes tekst van hooguit een paar zinnen per pagina. Buntings schrijfstijl zorgt bovendien ook voor een speelse interactie met de lezer.
De stilistische afbeeldingen zijn erg duidelijk. Er werd heel goed over nagedacht om deze zo helder mogelijk te maken. Buntings miertjes zijn grappig én de informatie wordt overgebracht. Aangezien zijn teksten vrij beperkt zijn, vormen de tekeningen een belangrijk element. Zij geven meer informatie bij of verduidelijken de tekst. De grote pagina's met telkens één achtergrondkleur zorgen hierbij voor rust. Deze samenhang tussen korte stukjes tekst, grote illustraties en rustige achtergronden zorgt voor een erg luchtig geheel.
Een toegankelijk, grappig boek voor kleine (en niet zo kleine) mensen over de wijsheid van het mierenvolk, en wat we allemaal van hen kunnen leren. Een eerste aanzet tot biomimicry, de wetenschap en de kunst van het imiteren van de beste biologische ideeën in de natuur om menselijke toepassingen uit te vinden, te verbeteren en duurzamer te maken.