De wetenschap van de ballon
Als je een beetje verwonderd om je heen kijkt, vraag je jezelf misschien af hoe het komt dat bepaalde dingen gebeuren zoals ze gebeuren. Voor alles is er een wetenschappelijke uitleg. Die is vaak droog en saai. Veel leuker is het om te kunnen observeren en te experimenteren en zo bepaalde (wetenschappelijke) dingen vast te stellen. In dit boekje kom je heel wat te weten over de wonderlijke wereld der wetenschappen aan de hand van een ballon. In tien eenvoudige experimenten leer je iets over elasticiteit, geluid, het principe van actie-reactie en nog zeven andere wetenswaardigheden.
De Franse bioloog, auteur, leraar en specialist in educatie en communicatie Jack Guichard is in Frankrijk een gewaardeerd persoon. Hij heeft al heel wat boeken geschreven voor het (middelbaar) onderwijs, maar deze keer wou hij jongere kinderen warm maken voor wetenschap. Samen met Cécile Jugla begon hij aan deze reeks. Het kende in Frankrijk alvast een groot succes. Er werden zelfs twaalf uitzendingen gemaakt voor tv met als thema ‘La science est dans le quotidien’. Momenteel heeft Clavis al zes boekjes vertaald. Het is nog even afwachten of de andere boekjes ook vertaald zullen worden.
Cécile Jugla heeft zelf ook al heel wat ervaring als auteur van informatieve boeken voor de jongsten. Daardoor weet ze in heldere taal de experimenten te verwoorden en verklaren. Dankzij de duidelijke illustraties van Laurent Simon, wordt het geheel helemaal zonneklaar.
Over de lay-out is goed nagedacht. Diverse figuren brengen de wetenschap tot leven. Wat ze zeggen hoort bij de uitvoering van de proef en is in een ander lettertype geschreven dan de verklarende tekst bij de proef. De achtergrond is bewust wit gelaten zodat je zeker geen overladen bladspiegel krijgt.
Wetenschappers-in-de-dop vanaf vijf jaar zouden hiermee met behulp van een volwassene mee aan de slag kunnen gaan. De filmpjes voor tv zijn echter ook gemaakt met kinderen die eerder tien jaar oud zijn, wat realistischer is.
Een leuke aanwinst voor de schoolbib.