De wondere historie van Judocus Vijd en het Lam Gods

Van het Lam Gods heb je waarschijnlijk al gehoord, en misschien weet je ook dat de gebroeders Van Eyck dit imposante kunstwerk geschilderd hebben. Maar weet jij ook wie Judocus Vijd is? Judocus Vijd is de opdrachtgever van het Lam Gods. Dankzij hem kunnen wij ons vandaag nog steeds verwonderen aan deze schitterende panelen.
Wie het Lam Gods echt wilt bestuderen, moet ook de geschiedenis van haar opdrachtgever kennen. Het leven van Judocus Vijd zit immers helemaal verweven in het doek. Wist je dat hij en zijn vrouw, Elisabeth, ook afgebeeld staan op het schilderij? Het zijn de twee figuren die de buitenpanelen versieren.

De inhoud van dit boek lijkt misschien moeilijk en het onderwerp doet uitschijnen dat het kinderen misschien niet erg zou boeien. Niets is minder waar. Karen Dierckx en Inge Misschaert slagen erin om een eeuwenoud, ingewikkeld verhaal levendig en bevattelijk te maken. Het boek is opgedeeld in verschillende korte hoofdstukjes die dieper ingaan op een bepaald paneel van het Lam Gods. De taal die de schrijfsters hanteren is eenvoudig, maar als je dit boek op de juiste manier voorleest, zit er veel spanning en emotie in de taal. Elk hoofdstuk wordt vergezeld door een grote tekening van de hand van Gudrun Makelberge. In de figuren kan je goed de figuren van het originele Lam Gods herkennen, maar natuurlijk zijn ze grondig gemoderniseerd. Makelberge werkt met verschillende texturen, patronen en kleuren wat een interessante harmonie creëert. De illustraties geven het boek bijna de indruk van een kunstboek te zijn. Het enige wat mist, is een grote afbeelding van het originele Lam Gods zodat de lezer af en toe kan teruggrijpen naar het schilderij en zo het verhaal, de illustraties van Makelberge en het oorspronkelijke doek met elkaar kan vergelijken.
Dit is een mooi boek dat zowel de jonge als de iets oudere kunstliefhebber kan verwonderen en waarvan iedereen nog iets kan bijleren.