De wondere wereld van Eva

Eva is de verteller doorheen het boek. Toen ze klein was vond ze een doosje. Dat doosje zorgde ervoor dat ze zichzelf open wist te stellen voor een wonderlijke wereld vol fantasie en fabelachtige figuren. Ze maakt het haar missie om aan de hand van enkele verhaaltjes te vertellen welke fabeldieren je zou kunnen tegenkomen in en rond de natuur – als je weet waar je moet kijken, natuurlijk!

De wondere wereld van Eva zou je kunnen zien als een atlas over allerlei fabeldieren waar je ongetwijfeld nog nooit van hebt gehoord. Eva verzamelt allerlei interessante weetjes over de dieren waar ze als kind mee in aanraking kwam (waar vind je ze? wat eten ze?). Ze geeft je ook interessante tips om bepaalde dieren uit je buurt te houden. Ze slaagt er op die manier in een gestructureerd overzicht te geven van de onbekende beestjes. Al haar 'onderzoek' is ook gestoffeerd met voorwerpen die ze vond, maar vooral met de prachtige illustraties van de wezentjes zelf. Het boek doet je wegdromen van een wereld die er mooier zou uitzien als ze wel bestonden.

Hoewel sommige wezens minder dromerig en eerder angstaanjagend zijn, is het toch een heerlijk verwarmend boek. Voor de iets gevoeligere of angstigere kinderen, kan je die engere fabeldieren ook gewoon overslaan en vooral de warme, pluizige figuren bespreken. De oudere kinderen gaan dan weer kunnen wegdromen bij alle heerlijke verhalen die ze zelf kunnen lezen, omdat Eva Toorenent ze op een duidelijke manier weet te verwoorden. Het is zo'n boek waar je in kan blijven lezen en kijken.

Om dan toch een puntje van kritiek te geven: de 'inleiding' (het "waarom" van het boek) staat nu een beetje in een verdomhoekje aan het begin van het boek, net boven alle informatie die geen enkele dromerige ziel wil lezen. Het staat op zo'n plek waar je domweg overleest, wat de onachtzame lezer (mea culpa, ik was er ook zo eentje) nogal bruusk in de atlas doet vallen, en wat vooral verwarring teweegbrengt. Een jammere noot, want had het dankwoord in plaats van achteraan, een plekje voorin gekregen, of was er een pagina meer met slechts één prent erop toegevoegd, dan had het probleem al opgelost geweest.

Of ... – en dit is de belangrijkste suggestie – geef Eva nog een tiental pagina's meer! Wegdromen in De wondere wereld van Eva had zeker nog wat langer mogen zijn.

Mag ik Eva via deze weg om een vervolg vragen? :-)