De woordsmid
In Ark brak enige tijd geleden een natuurramp uit: Smelt. Volledige landen werden verwoest en miljoenen mensen lieten het leven. Ark bleef bestaan en kreeg de bijbehorende naam. Volgens leider Noa kwam Smelt niet toevallig. De mens had jarenlang alle klimaatverandering ontkent. Die hoogmoed wil Noa de wereld uit helpen. En hij wil meer. De mensen in Ark moeten zoals dieren worden: nederig. Om dat te bereiken, houden garders iedere burger in het oog, en is het verboden kunst of muziek te maken. En het belangrijkste: mensen mogen enkel Lijst spreken. Lijst is de taal van Ark die bestaat uit slechts 500 vastgelegde woorden. Door mensen hun woorden af te nemen, hoopt Noa hen klein te krijgen. Woordsmid Benjamin en Letta zorgen voor het gebruik van Lijst en bergen verboden woorden zo ver mogelijk op. Maar in Ark is niets wat het lijkt en het regime duldt geen tegenspraak. Benjamin wordt vermoord, waarom is nog onduidelijk. Letta gaat op zoek naar de échte waarheid: een spannende zoektocht naar vrijheid en rechtvaardigheid.
Hoewel ‘De woordsmid’ een fictief verhaal is, leunt het boek dicht aan bij de realiteit. Gebaseerd op hedendaagse problematieken zoals klimaatopwarming, wordt op een angstaanjagende manier onze mogelijke toekomst voorspeld. Tijdens het lezen stel je jezelf voortdurend de vraag: zou dit ons ook kunnen overkomen? Zouden we ooit in een maatschappij kunnen belanden waarin vrijheid niet meer bestaat? Zou het ooit kunnen gebeuren dat het woord ‘hoop’ tot één van de vele verboden woorden hoort? Het boek is realistisch geschreven en het hoofdpersonage neemt je mee in haar leven van onderdrukking. Niemand praat in volzinnen, het regime verdeelt het voedsel en wie niet akkoord gaat, wordt gevangengenomen en gedood. Een futuristisch verhaal dat akelig dichtbij komt. Als lezer word je meegezogen in een andere wereld die ook jouw wereld wordt. De strijd die mensen aangaan met elkaar, de hunker naar taal, de verloren hoop … bezorgt je koude rillingen. John Noa, de dictator van Ark, is meedogenloos, maar af en toe kijk je ook binnen in zijn leven en in zijn gedachtegoed. Zijn idee van de mensheid is walgelijk, maar de passages over zijn tijd voordat Smelt uitbrak, tonen zijn menselijke karakter. Noa is ook een mens, slecht, maar wel mens.
Dit boek lees je niet vrijblijvend. Het doet je nadenken over hoe we vandaag leven, hoe we met elkaar omgaan en hoe we onze toekomst vormgeven. Want wat als dit bij ons gebeurt? Het is dé vraag die blijft nazinderen na het lezen van De Woordsmid. Ook het spelen met taal is in dit boek bijzonder goed vormgegeven. Wanneer er slechts 500 woorden overblijven, krijgt elk woord des te meer betekenis. Het verhaal gaat over onze toekomst en hoe leiders hierin een grote rol spelen met alle gevolgen van dien. Een aanrader voor iedereen om te lezen, maar let op: eens je begint, zal je niet meer kunnen stoppen.