De zusjes uit het Verzonken Moeras

Bij een arm boerengezin zijn er zes dochters. De oudste drie meisjes heten Willa, Grace en Freya en na hen volgen enkele jaren jonger een drieling. De oudste dochters werken hard op de boerderij, terwijl Oma het huishouden verzorgt. Oma is heel wijs en omringt de meisjes met liefde en goede raad. Hun vader Papper is meestal beschonken, hij verwaarloost de boerderij en gedraagt zich agressief tegenover zijn dochters. Wanneer Papper Grace, zijn oudste dochter uithuwelijkt aan een oude ruwe man, vlucht zij het huis uit. Willa is bezorgd om haar, want niemand weet waar Grace is heengegaan. Ze vreest dat Grace gevangen genomen is door de Moeraskoning. Het dorp grenst aan een uitgebreid drassig gebied, het Moerasland. Men kan er eindeloos in verdwalen en begeesterd worden door de Moeraskoning. Willa besluit naar haar op zoek te gaan.

Het boek is een gothic Engels plattelandssprookje. Het gaat ver terug in de geschiedenis, met heidense rituelen, waarin het meifeest en de zomerzonnewende hun oorsprong vinden. De vrouwen moesten hard werken, onderdanig zijn en lezen werd hen verboden. Het volk is bijgelovig en gevoelig voor massahysterie. De Oma wil de meisjes daarvoor behoeden, ze geeft de meisjes een ontwikkeling mee. Ze houdt boeken verborgen, leert hen lezen en brengt de meisjes kennis mee. Ze hoopt dat ze een beter leven zullen hebben.
De vertelstijl is breed uitgesponnen, heel verhalend met gedetailleerde beschrijvingen, zoals vroeger oude sprookjes geschreven werden. Je krijgt een gedetailleerd beeld hoe de arme mensen moesten overleven in het ruige, moerassige gebied.

De dorpelingen waren ook heel bijgelovig en magie vormt een soort onzichtbare schakel in dit sprookje. Er ontstaan bizarre wendingen, die niet altijd goed te volgen zijn. Alles is omfloerst verteld in een magisch-realistische sfeer. Als lezer laat je je erin onderdompelen en beleef je de geheimzinnige sfeer van dit platttelandssprookje. De vooruitziende Oma die haar kleindochters wilt behoeden voor het bijgeloof vormt een lichtpuntje naar een betere toekomst.