Diep in de blauwe zee
van het oppervlak naar de eindeloze diepte: een doorbladerbare reis onder water
De knappe vormgeving van dit informatief boek trok onmiddellijk mijn aandacht. Ook het feit dat je het een kwartslag moet draaien (en het dus in de lengte moet lezen) deed me naar dit boek grijpen. Er is geen sprake van bladzijden maar aan de linkerkant van de pagina’s zie je hoeveel meter je onder water zit (of is het “zwemt”?). De achtergrondkleur geeft duidelijk weer dat het steeds donkerder wordt, naarmate je dieper duikt. Na een inleiding van één pagina duik je de zee in en zak je in vijf zones de diepte in: de epipelagische zone, de mesopelagische zone, de bathyale zone, de abyssopelagische zone en de hadopelagische zone. Eerlijk is eerlijk … ik had er nog nooit over gehoord. Voor je een zone in “zwemt” krijg je er uitleg over. Termen als fotosynthese, ecosystemen, organismen, electromagnetische stralen vind je al in de uitleg over de epipelagische zone. Best wel pittig, dus wat voorkennis in biologie is geen overbodige luxe. Toch is niet alle uitleg even moeilijk.
In de verschillende zones kom je dieren tegen. Bij de meeste staat gewoon de naam. Bij vijf dieren per zone staat een behapbaar stukje uitleg. Bekende en minder bekende dieren passeren de revue. Doordat je niet van elk dier de uitleg krijgt, nodigt het boek uit om zelf opzoekingswerk te verrichten. Ik stootte daarbij op twee gedachten: sommige dieren prikkelden mijn nieuwsgierigheid en dan vond ik het jammer dat er net bij dat dier geen uitleg stond, aan de andere kant vond ik het heerlijk om een informatief boek te lezen waarvan de pagina’s niet propvol bedrukt zijn met veel te veel te kleine lettertjes.
Wat ik wel wat miste was een soort schaal die de grootte van de dieren weergaf. Door de dieptemeters aan de linkerkant lijkt het alsof de dieren die grootte hebben. Daarover staat wel een vermelding in het boek. Dat het moeilijk is om zowel een diepte- als een dierenschaal te hanteren, kan ik me inbeelden, maar bij mij zorgde het wel voor verwarring. Zeker omdat sommige kleine dieren ineens uitvergroot werden. Ik had dus geen idee meer hoe groot de dieren ten opzichte van elkaar zijn. Tot slot krijg je nog een onoverzichtelijke lijst van dieren. De dieren die je in het boek zag, worden nog eens herhaald. In twee kolommen en in willekeurige volgorde staat een tekening, de naam en de dieptemeters van de zone waarin het dier leeft. Voor mij is het onduidelijk waarom ze niet alfabetisch of volgens hun zone gesorteerd zijn. De lijst lijkt me dan ook geen meerwaarde te zijn.
Een “vanaf” leeftijd op dit boek plakken is moeilijk. De uitleg over de zones is best wel moeilijk voor kinderen, de uitleg die bij de dieren staat is wat toegankelijker. De prachtige illustraties in het boek zijn een absolute meewaarde. Ze nodigen uit tot bekijken en herbekijken.
De opzet en vormgeving zijn meer dan oké, maar de uitwerking had wat beter gekund.