Dissus

In dit boek wordt het verhaal van Odysseus herverteld.
Odysseus wordt hier belichaamd door Dissus. Een jonge, slungelige kerel die op een dag met zijn vrienden naar het zwembad trekt en het daar aan de stok krijgt met een andere groep kinderen. Uit angst sluit Dissus zich op in het toilet en fantaseert dat hij een held is: "Dat ik een held was, de held van het verhaal en dat we vet verdwalen en heel ver en vrij en vol gevaar, onderweg sneuvelen er een paar en iedereen huilen behalve ik, en ik, ik zeg dan: ‘hé, kom op. Loop maar mee met mij.’’ En dat is wat er dan ook gebeurt.
Wanneer Dissus en zijn vrienden onderweg naar huis even van de bus stappen, verdwijnt deze met de noorderzon. Dissus en zijn vrienden beginnen hun zoektocht, naar huis. Hun tocht naar huis blijkt een hele beproeving te zijn. Ze komen oog in oog te staan met Eenoog, ontmoeten de listige, eenzame Kirke, moeten voorbij bloeddorstige machines geraken, de lokroep van de sirenes weerstaan … En Dissus, Dissus leidt hen doorheen deze zware tocht.
In het midden van het verhaal vindt Dissus zijn thuis terug. Maar daar blijkt hij vergeten te zijn. Dissus is ingeruild voor een troetelhond. En de hond laat zich niet zomaar verjagen!
Op een originele, poëtische, hedendaagse en heel toegankelijke manier wordt het verhaal van Odysseus herverteld. Voor jonge lezers, die waarschijnlijk het verhaal van Odysseus nog niet kennen, is dit een spannend verhaal om zelf te lezen of om naar te luisteren. Er zitten soms wat rare kronkels in het verhaal zoals het feit dat Dissus' ouders hem na al die jaren gewoon ‘vervangen hebben’ en de strijd die Dissus daarom dient te voeren tegen de hond Dissus. Maar of dit de lezer zal storen?
De stripfiguurtjes die het geheel illustreren geven het verhaal een moderne uitstraling. Zwart, oranje en grijs zijn de kleuren die gebruikt worden om de tekeningen in te kleuren. Soms wekken ze een heel somber gevoel op, waardoor je het boek even zou willen wegleggen. Voor de cover worden ook heel donkere, diepe kleuren gebruikt. Dissus zelf licht op door het felle oranje waarin hij is ingekleurd. Door de kleurencombinatie betwijfel ik of dit een boek is dat kinderen spontaan uit de rekken zullen nemen. Ik had eerder geopteerd voor de illustratie die bij de proloog hoort.