Dit is MIJN boom

Een eekhoorn houdt van bomen, in het bijzonder van zijn boom en de dennenappels die hij er in de schaduw kan opeten. Maar al gauw buigt de liefde voor zijn boom om naar hebzucht en wil hij niet dat er ook maar één ander zijn boom aanraakt, laat staan zijn dennenappels zou opeten. De eekhoorn begint er een muur rond te bouwen die enorm stevig, hoog en lang moet zijn zodat er zeker niemand bij zijn boom kan komen. Zodra de muur af is, begint de eekhoorn zich af te vragen wat er achter zijn muur bevindt: misschien wel een nóg grotere boom met nog meer dennenappels?  

Een actueel thema omzetten naar kinderformaat zonder belerend over te komen, dat is wat dit boek doet. Het gaat over hebzucht, het toe-eigenen van iets wat eigenlijk van iedereeen is, het vervolgens zo afschermen omdat je in cliché's begint te denken en overtuigd bent van jouw bezit. Het mooie is dan ook dat de twijfel toeslaat wanneer je alles hebt gedaan om jouw bezit veilig te stellen: je begint je af te vragen wat er achter jouw muur leeft, wat er nog verder in de wereld leeft buiten jouw goed beveiligde paar vierkante meter. En dat de wereld achter jouw muur misschien zoveel mooier is. Olivier Tallec heeft niet alleen heel gevat geschreven, hij kan ook in een tekening perfect weergeven wat hij wil dat er gezien wordt. Je merkt dat tekst en beeld perfect op elkaar zijn afgestemd. Je hebt de tekst niet nodig om de tekeningen te begrijpen (de emoties op het gezicht en de lichaamstaal van de eekhoorn zijn gewoon subliem) en andersom is dat ook zo: door gewoon MIJN altijd in drukletters te plaatsen, wordt het duidelijk hoe die eekhoorn denkt en zich gedraagt. In heel eenvoudige bewoording zo veel inhoud en emotie aan je verhaal geven, vind ik erg sterk. 

Voor een voorleesboek is dit een enorme meerwaarde. De lay-out van het boek is heel klassiek, maar stijlvol; de grote tekening van een bladzijde groot op een witte achtergrond en de tekst (twee regels) in grote letters eronder.