Doe de deur dicht.

In brasserie Bulldog – mensen niet toegelaten – zijn twee nette honden ernstig aan het werk. Maar iemand liet de deur open, en door het ‘hondenweer’ komt er van werken weinig in huis. Herfstbladeren waaien binnen, de regen stroomt door de deur recht het cafeetje in, en meer en meer dieren komen de brasserie binnen. Wie liet die deur nu toch open?

Een humoristisch, prettig gestoord boek om in te blijven kijken. Telkens weer ontdek je nieuwe, grappige details. Het verhaal is eenvoudig, maar de afbeeldingen in collagestijl zijn heerlijk. De hoed die van hond wisselt, een bot op de laptop in plaats van een appel, het tekstje aan de muur met ‘duik eens in een boek’ dat gaandeweg verandert in ‘boek eens een duikles’, de rode duikbril, de boekensteun die tot leven komt. En wat zou er nu toch staan op dat mooie schilderijtje? De tekst is beperkt tot korte geluidjes en de paar zinnetjes die de honden tegen elkaar zeggen, maar verrassend is dat je ook in de krant een deel van het verhaal kan lezen.

Een boek om samen mee te gniffelen onder een dekentje op een winderige dag. Het boek is een pareltje op zich, en dan is er nog de CD. Dit is geen gewone liedjes-CD, maar een heus luisterspel met jazzy muziek dat ook zonder het boek absoluut de moeite waard is. De vijf liedjes beginnen op dezelfde manier waardoor je langzaamaan kan meezingen. Hoe meer het verhaal vordert, hoe meer je de chaos en wind kan horen. De leuke extraatjes zoals de bladblazerhond die zijn blazer niet aan de praat krijgt of de hond op de eenwieler die trots roept ‘Kijk wat ik kan’, om dan met veel lawaai neer te donderen, maken het geheel nog grappiger.

Het boek en het luisterspel zijn apart beiden de moeite waard. De twee samen laten je schateren.

Voor wie geen cd-speler heeft, zijn de tracks ook te vinden op de website van Koen Van Biesen.