Doeboek voor kleine nerds

Lieven Scheire en co praten en discussiëren tijdens hun Nerdland podcasts naar hartenlust over wetenschap en technologie. Geen saaie bedoening waar enkel nerds aan hun trekken komen, maar zeer toegankelijke praat- en discussierondes voor een zeer breed publiek vanaf een jaar of 14.

Met het doeboek voor kleine nerds wordt de kaart getrokken van kinderen van 8 tot 14 jaar die toch wel een minimum aan interesse tonen voor wetenschap en techniek en het dus niet erg vinden om zichzelf “nerds” te noemen. 

Er worden 8 thema’s behandeld: genetica, ruimte, skydancer maken, insecten, hersenen, leren programmeren, virussen & bacteriën en robots.

Elk thema heeft zijn eigen kleur. De volgorde waarin je ze leest heeft geen belang. De gebruikte taal is duidelijk en eenvoudig, zonder kinderachtig te zijn. Als volwassene heb ik er absoluut ook dingen uit geleerd. De lay-out is uitnodigend en luchtig. Foto’s en tekeningen vullen de tekst aan. Er staat genoeg, en zeker niet te veel info op een blad, waardoor het geheel vlot leest. De makers trapten dus niet in de val waarin steeds vaker getrapt wordt: te veel informatie op een blad proppen in een klein lettertype. Wie toch graag meer informatie wenst, kan gebruik maken van de verwijzingen naar websites en apps.

In de 8 thema’s krijg je weetjes en informatie voorgeschoteld, maar word je ook uitgenodigd om proeven uit te voeren en spelletjes te spelen binnen het thema. Neem voor de proeven wel de tijd en/of schakel hulp in: enkele ervan zijn immers best wel ambitieus te noemen. Of je grondig gelezen hebt, kan je testen op het einde van elk hoofdstuk: daar vind je immers een quiz met drie vragen.

Dit doeboek kan je gerust gebruiken zonder naar de podcasts te luisteren, maar het is wel leuk als je de mensen ook echt kan horen. Vooraan in het boek worden ze immers voorgesteld en achteraan is er plaats gelaten voor hun handtekeningen als je het plan zou hebben om op handtekeningenjacht te gaan.

Een leuk doeboek waar je nog iets van opsteekt ook!