Drakeneiland in nood

Deze keer gaat het er behoorlijk hard aan toe op Drakeneiland. De kinderen voeren een strijd tegen de hongersnood. Die wordt veroorzaakt  door een stelletje hamsters dat zich snel voortplant en alle voorraden opvreet. Ze kunnen niet rekenen op hulp van het vasteland. Het lijkt wel ieder voor zich en de democratie heeft hard te lijden onder de kampvorming. De ene groep ‘stop de slachting’ gaat liever zelf dood dan de hamsters om te brengen, terwijl de groep ‘kinderen eerst’ koste wat het kost zichzelf wil redden en best wel een hamster zou lusten.
Opnieuw een spannend en avontuurlijk boek over Drakeneiland, met een goede typering van de uiteenlopende karakters. Zoals steeds is de setting hetzelfde, maar de invalshoek anders. Deze keer speelt Stijn de hoofdrol. Hij ontdekt waarom de voedselvoorraden zo snel opraken en probeert er met de hulp van Jonathan en Jelle iets aan te doen. Maar ook voor Stijn is het niet altijd even duidelijk wie nu tot welk kamp behoort, op wie hij echt kan rekenen en wat de beste oplossing is voor de problemen die er zijn. Je krijgt dus een verhaal over een wankele democratie waarin kinderen het bijna tegen elkaar moeten opnemen om te overleven, over vriendschap en verraad. Hoewel een eiland met alleen maar kinderen duidelijk fantasie is, wordt het geheel bijzonder geloofwaardig neergezet. Deze reeks schetst een werkelijkheid waarin kinderen het vertrouwen krijgen dat ze het kunnen redden zonder volwassenen.
De schrijfster doet ondertussen geen moeite meer om uit te leggen wat minder bekende functies op het eiland betekenen zoals 'koddebeier' of woorden die zij in een andere context gebruikt zoals 'parlevinker' of die ze zelf verzonnen heeft, bv. 'spellier'. Voor wie niet alle boeken heeft gelezen, wordt het daardoor soms wat moeilijk. Dat is spijtig, want de reeks is juist zo sterk omdat de boeken op zich staan, wat maakt dat je ze niet allemaal of in volgorde hoeft te lezen om er toch van te kunnen genieten. Zwartwittekeningen illustreren hier en daar de tekst. Deze geslaagde reeks is duidelijk nog niet uitverteld.