Dromers

Charlotte Dumas is een gerespecteerde fotografe die dieren vastlegt op beeld, Bibi Dumon Tak een veelbekroonde auteur die hetzelfde doet met woorden. Hun gezamenlijke passie voor dieren moest dus ooit tot een samenwerking leiden en dat werd het mooie 'Dromers'.

Dumas' prachtige kleurenfoto’s vormen de basis van dit boek. Het zijn tedere en intieme portretten van slapende en dagdromende dieren op het verstilde moment tussen waken en slapen, wanneer ze helemaal tot zichzelf komen. Het is dan ook echt jammer dat alle foto’s door het ‘bladmidden’ worden doorsneden en daardoor niet volledig tot hun recht komen. De fotografe kent ook elk geportretteerd dier persoonlijk, dat is een essentieel onderdeel in haar manier van werken. Hun uitgebreide biografie zal bepaalde lezers zeker aanspreken. Anderen willen dit misschien liever niet weten om het mysterie rond de dieren te behouden. 

Zouden dieren tijdens dit schemermoment mijmeren, reflecteren of dromen vroeg Bibi Dumon Tak zich af. Waarover dan? Over zwemmen in de golven? Of over sterren die uit de hemel vallen? En hoe dromen ze eigenlijk? Dromen dieren misschien zoals wij? Verwacht geen wetenschappelijke antwoorden; het gaat vooreerst om het genoegen van het filosoferen en fantaseren, alleen of samen. De vraag is belangrijker dan het antwoord. En alle antwoorden zijn mogelijk in de onbegrensde wereld van de fantasie. Bibi Dumon Tak staat bekend om haar toegankelijke, leerzame en humoristische stijl. In ‘Dromers’ opent ze een nieuw register; haar taal is opvallend ingetogen, poëtisch en sfeervol. Zoals in 'Van handen die hem strelen? Van zoeken naar eten/ en het daarna vinden/ op een plek waar hij nog nooit heeft gezocht.' Ze fluistert als het ware de woorden in ons oor, rustig en wiegend, als in een intiem slaapliedje. 

Dromen dieren zoals wij? Dat komen we in 'Dromers' niet te weten. Maar wij kunnen wel dierendromen als een hond, een paard of een wolf. En dat blijkt helemaal niet zo moeilijk ...