Duizend-en-één paarse djellaba's

Esmaa vertrekt met haar ouders, broer en zus op vakantie naar haar familie in Marokko. In hun koffers zitten allerlei cadeautjes. Het zijn spulletjes die ze in Marokko niet verkopen, er minder lekker of net heel duur zijn zoals pindakaas, choco, kleren, schoenen ... Wanneer ze bij hun familie aankomen, ontvangen Esmaa en haar familie op hun beurt ook cadeautjes zoals walnoten, amandelen, zwarte zeep, een djellaba, slippers, kauwgom ... Met haar nieuwe slippers aan vertrekt Esmaa met haar tante Fatima en haar mama naar de markt. Mama draagt haar paarse djellaba. Op de markt heerst een gezellige drukte. Het is er anders dan bij ons. Er zijn kraampjes met kruiden, lampen. Iemand brengt henna tatouages aan. Esmaa wordt ondergedompeld in de Zuiderse sfeer. Ze is enorm onder de indruk en merkt niet dat haar mama en tante verder zijn gewandeld. In paniek begint Esmaa luid te huilen. Iedereen wil haar helpen: de waterdrager, de man met het aapje, de acrobaten, de waarzegster. Zal het Esmaa lukken om haar mama terug te vinden?

In dit prentenboek maak je kennis met een andere cultuur. De warme kleuren van de illustraties brengen je in de juiste sfeer. Bij het doorbladeren merk je steeds nieuwe details op: de Arabische tekst, met drie op de bromfiets, de toerist met witte sokken, sandalen en een fotoapparaat rond z'n nek. De korte tekst past perfect bij de illustraties. Wanneer de acrobaten een piramide maken, wordt de bladspiegel gedraaid. Hierdoor komt de hoogte van de piramide nog meer tot uiting. De emoties op de gezichten zijn steeds verschillend: verbazing, angst, blijheid, spanning ... Het thema is heel herkenbaar. Ieder kind kent wellicht de angst om mama of papa kwijt te raken op een drukke plaats. Maar gelukkig zijn er heel wat helpende handen. Dit boek kwam tot stand naar aanleiding van de reizen die de auteur(s) maakte(n) toen ze zelf kind waren. Hiervan vind je foto's terug op de schutbladen. Het is ook leuk dat je vooraan de route terugvindt die het vliegtuig volgt van Amsterdam tot Marrakech. Kinderen die reeds met het vliegtuig op reis gingen, herkennen de lange rijen bij het inchecken, het scannen van de bagage ...

Voor sommige kinderen zal dit boek heel herkenbaar zijn, voor andere een leuke kennismaking met een andere cultuur. Heel bruikbaar in de kleuterklas.