Dwars door tijd & ruimte

Reis mee op het schip van Galilei en in de trein van Einstein

Wie mij vroeger zou hebben verteld dat ik iets van Einsteins theorie over ruimte en tijd zou snappen, die had ik voor gek verklaard. Toch slaagt dit boek daar wel in. De basis van Einsteins theorie over de relativiteit van tijd en ruimte wordt hierin goed uitgelegd. De hoofdstukjes zijn erg overzichtelijk en mooi geïllustreerd. Daarvoor heeft tekenaar Tjarko van Der Pol duidelijk ook moeite gedaan om de materie te begrijpen. De illustraties maken het boek niet alleen luchtiger, maar ook duidelijker. Daardoor is het boek toegankelijk voor kinderen vanaf tien jaar. Dat omdat het boek veel gedachte-experimenten doet waarvoor jongere kinderen nog wat klein zijn, maar alles wel heel eenvoudig blijft.

De tekst in dit boek is doorlopend geschreven. De hoofdstukken volgen elkaar snel maar logisch op. Het boek bevat enorm veel interessante weetjes. Hoe en waarom zijn we ooit de tijd beginnen meten? Hoe zijn de tijdzones tot stand gekomen? Hoe hebben we bepaald hoe lang een jaar duurt? En hoe deden we dat voor een seconde?

De belangrijkste vraag in dit boek is echter wat tijd is. En of we ooit zouden kunnen tijdreizen. Waarom wel of waarom niet?

Naast tijd is ook ruimte een belangrijk thema. Wat zijn zwarte gaten? Hoe ver kunnen we met een raket reizen?

Daarnaast maken we in dit boek ook kennis met wetenschappers als Einstein en Galilei. Daarbij heeft Frischy ook oog voor hun zwakheden. Hij schrijft dit boek met evenveel respect voor de wetenschappers als voor de lezer. Zo haalt hij enkele keren aan dat het helemaal niet erg is als je niet alles begrijpt. Het is namelijk echt moeilijke materie die voor veel mensen niet vatbaar is. En zelfs dan is het mogelijk dat theorieën die nu gangbaar zijn en als waar worden aangenomen, dat over enkele jaren niet meer zullen zijn. Fritschy is dus heel realistisch over de wetenschap.

Uiteindelijk wil ik ook mijn petje afdoen voor de leuke extra’tjes die de auteur op het einde van het boek heeft voorzien. Superleuk om op het einde van het boek nog eens terug te bladeren en je te laten verrassen door de “paaseieren” die de auteur daarin heeft verstopt. Dit boek is echt een aanrader voor elke kleine bolleboos!