Eén tegen allen

Leven in groep of (bijna) helemaal in je eentje

Dit weetboek op groot formaat met hardcover is een pareltje wat betreft de illustraties. Ook de schutbladen werden in het geheel opgenomen, wat het tot een prachtig kijkboek maakt. Het onderwerp is al duidelijk gemaakt in de titel: er wordt ingezoomd op verschillende vormen van samenleven bij diverse dieren. Van dieren die massaal samenleven en -werken zoals bijen, tot solitaire dieren zoals de octopus. Een uniek uitgangspunt voor een weetboek.

Per dubbele bladzijde wordt één diersoort in de kijker gezet. De illustratie staat telkens centraal. In een hoekje links of rechts van de bladzijde, krijg je beknopt wat meer informatie. Niet teveel technische informatie maar een kort informatief tekstje, waar vaak verrassende weetjes in zitten. Toch blijft de informatie soms wat te oppervlakkig. Bijvoorbeeld bij de spinnen geven ze aan dat 60 soorten graag samenleven. Ze weven dan bijvoorbeeld samen een groter net, maar meer details krijg je niet. En net door zo’n uitspraken, krijg je zin om er meer over te weten!

Achterin het boek zijn er nog wat leuke weetjes verzameld. Daar staat onder andere een wereldkaart. Zo kan je zien waar de besproken dieren in de natuur voorkomen. Een boek dat voor mij meer thuishoort bij de kijkboeken dan bij de weetboeken.