Eén wereld
24 uur op aarde
In dit boek maken we een reis doorheen de verschillende tijdzones. Dat vind ik een tof concept dus ik begon erg enthousiast aan dit boek. De uitleg over de verschillende tijdzones waarmee het boek start is duidelijk. Er zijn 24 tijdzones en dit boek zal ons laten zien wat er op hetzelfde moment overal op aarde gebeurt. Wat me meteen opviel is dat we starten in Londen, dus niet in onze eigen tijdzone. Toch wordt er geen enkele keer gezegd hoe laat het dan precies in België is.
We starten deze reis in Spitsbergen, op de Noordpoolcirkel. Midden in de poolnacht schijnt daar nog de lentezon. Dat is leuk om te weten. Je merkt echter meteen ook al dat we niet recht rond de aarde gaan, maar ook naar het noorden en het zuiden. Het is ook belangrijk dat je oplet in welke stad we juist zitten, want de tijdzone geldt uiteraard niet voor de hele Noordpoolcirkel. Ook dat wordt niet expliciet gezegd. Hetzelfde probleem heb je trouwens met verschillende andere landen die we in dit boek doorkruisen, waaronder Australië.
Ik vind het dus erg jammer dat zowel over onze eigen tijdzone als over de landen waar we een kijkje gaan nemen geen volledige info in het boek te vinden is. Wat staat er dan wel in? Wel, voornamelijk de milieu- en klimaatproblemen waarmee we op aarde te maken hebben. Elk gebied dat we bezoeken heeft te maken met een schrijnend probleem. Voor de noordpool is dat het smeltende ijs, voor Zambia zijn het de stropers en in India hebben de schildpadden last van lichtvervuiling ... Op die manier lezen we vooral 24 keer waarom het vijf voor twaalf is voor onze planeet. Er worden ook oplossingen aangehaald, maar mijn oorspronkelijk enthousiasme over dit boek is wel omgeslagen in een triest gevoel over onze wereld.